На Миколаївщині перевіряють владу через «феномен» коронавірусу

22:20, 10.04.2020
На Миколаївщині перевіряють владу через «феномен» коронавірусу

"Феномен" Миколаївської області може полягати у недбалості керівництва ОДА.

Досі жодного хворого на коронавірус не зареєстровано на території Миколаївської області. Нині вже зрозуміло, що це неможливо. Тож президент Зеленський доручив правоохоронцям негайно розібратися із цією ситуацією в регіоні.

 

Відтак, вже за кілька годин після доручення глави держави співробітники СБУ почали перевіряти інформацію про можливу службову недбалість посадовців Миколаївської облдержадміністрації.

 

Слідчі СБУ припускають що у даному випадку може йтися про невжиття невідкладних заходів для забезпечення першочергових потреб регіону при протидії розповсюдженню коронавірусної інфекції COVID-19.

 

Про це інформує «Україна молода», посилаючись на повідомлення СБУ.

 

«Позачергова сесія обласної ради 27 березня затвердила рішення про внесення змін до бюджету для придбання медичного обладнання, дезінфікуючих засобів. Рішення передбачає надання регіональним закладам охорони здоров’я додаткового фінансування на суму 109 мільйонів гривень. Посадовці Миколаївської ОДА не вжили реальних заходів для виконання рішення облради. За попередньою версією слідства, дії чиновників могли заподіяти значну шкоду життю та здоров’ю мешканців області через розповсюдження COVID-19», - зазначають в СБУ.

 

Наразі слідчими спецслужби розпочато кримінальне провадження за ознаками складу злочину, передбаченого ч. 1 ст. 367 Кримінального кодексу України. Триває досудове слідство.

 

За кілька годин до цього, президент Володимир Зеленський доручив негайно розібратися із ситуацією у Миколаївській області, де офіційно не зареєстровано жодного випадку захворювання на коронавірус.

 

«Ціла область у нас залишається під питанням. Ми не знаємо, скільки людей там можуть бути хворими на COVID-19, а відтак не можемо оцінити ризиків поширення хвороби. Негайно, просто негайно, без затримок необхідно розібратися з цим», - заявив Зеленський під час щоденної наради щодо протидії COVID-19 в Україні.

 

Президенту повідомили, що на Миколаївщині проводиться дуже мала кількість тестувань, до того ж є питання до якості засобів, за допомогою яких роблять аналізи.

 

Водночас, начальник управління СБУ в Миколаївській області Віталій Герсак  запропонував повторно перевірити зразки усіх хворих, у кого запідозрили коронавірус, бо він має підстави для сумнівів у правильності проведеного в області дослідження.

 

За його словами, медперсонал допускає грубі порушення при відборі біологічного матеріалу. Зокрема, медичні працівники використовують нестандартизовані пробірки і неякісну хімічну речовину, яка не відповідає певним нормам і стандартам, в якій зберігається відібраний біоматеріал.

 

За добу до цього, у четвер, команда МОЗ на чолі з головним державним санітарним лікарем України Віктором Ляшком приїздила на Миколаївщину, щоб перевірити феномен області, яка є єдиною в Україні, де не зареєстровано жодного випадку захворювання на COVID-19.

 

 

Контрольні дослідження в незалежній лабораторії зразків хворих на пневмонію в Миколаївській області, які були відібрані, щоб переконатися в правильності аналізів, співпали з висновками миколаївських фахівців.

 

Станом на ранок 10 квітня в Україні підтверджено 2203 випадки захворювання на COVID-19. Внаслідок ускладнень, викликаних хворобою, померли 69 людей.

 

Водночас в Миколаївській області не зафіксовано жодного випадку коронавірусу.