Зеленський розповів прем’єру Ізраїлю три історії про Голокост

12:06, 24.01.2020

Президент України Володимир Зеленський розповів прем’єр-міністру Ізраїлю Біньяміну Нетаньягу три історії, пов’язані з Голокостом і Україною, одна з них – про сім’ю його діда, трьох братів якого розстріляли німці.

 

Трансляцію зустрічі  Зеленського і Нетаньягу в Тель-Авіві опубліковано у Facebook-сторінці Офісу президента України.

 

Зеленський, який напередодні не потрапив на Всесвітній форум пам’яті Голокосту, зачитав ізраїльському прем’єру звернення з приводу Голокосту.

 

"У мене є три важливі історії, які я хотів би вам зараз розповісти, – про Голокост і Другу світову війну. І потім хотів би Вам на пам'ять залишити ці історії",- сказав президент України.

 

Одна історія була про мусульманку Саїде Аріфову, яка була вихователем у бахчисарайському садочку і врятувала 88 євреїв, видавши їх за кримських татар.

 

Друга – про українського священника греко-католицької віри Омеляна Ковча, який рятував євреїв, видавши їм близько 600 метрик про хрещення – і відмовився достроково покидати табір "Майданек" зі 700 в’язнями, хоча вдома його чекали шестеро дітей.

 

"Ці історії, насправді, про одне: твоя національність ,релігія, вік, стать, місце народження втрачають значення, коли є добре серце, що рухає тобою, і тотальне зло, якому ти протистоїш.  І я розповім ще одну історію – історію сім’ї, де було четверо братів. Троє з них, а також їхні батьки, стали жертвами Голокості :їх розстріляли німецькі окупанти, що увірвалися в Україну. Залишився четвертий брат – у той час він був на фронті. Він повернувся живим, пройшов Другу світову війну, зробивши внесок у перемогу над нацизмом і людиноненависницьку ідеологію.  Через два роки після війни в нього народився син, а через 31 рік – онук. Через 40 років онук став президентом – і сьогодні він стоїть перед вами, пане прем’єр-міністре",- сказав Зеленський 

 

«Це чутливі історії – про те, як не євреї рятували євреїв. І історія Вашої родини… Боротьба за життя, боротьба за майбутнє – ось про що ці історії», - прокооментував прем’єр Ізраїлю лист від Зеленського.

 

Як повідомляла УМ, перед поїздкою в Ізраїль Зеленський розповів "The Times of Israel", що зростав у "звичайній радянській єврейській сім'ї", яка не була ортодоксальною в плані віри.

 

23 січня президент України Володимир Зеленський розпочав робочий візит до Держави Ізраїль.

 

Програмою візиту передбачена була участь у п’ятому Всесвітньому форумі пам’яті Голокосту, присвяченому 75-й річниці звільнення концтабору Аушвіц, але прибувши на місце, члени української делегації на чолі із Зеленським в Ізраїлі вирішили віддати свої місця на форумі тим, хто пережив цю страшну трагедію.

 

У меморальному комплексі Голокосту розкритикували рішення Зеленського поступитися місцем на форумі