«Яєчний теракт»: 15 років тому Янукович упав від кинутого студентом яйця (відео)

17:25, 24.09.2019
Рівно 15 років тому проти Віктора Януковича, який тоді обіймав посаду прем'єр-міністра і готувався перемогти на виборах президента, було здійснено так званий "яєчний теракт".
 
"24 вересня 2004 року став днем, коли зростання рейтингу кандидата в президенти Віктор Януковича припинилося. Країна побачила, що замість Залізного Господаря у виборах бере участь людина, котра впала від курячого яйця", - пише "Історична правда".
 
Як нагадує видання, 24 вересня 2004 року тодішній прем'єр-міністр України Віктор Янукович прилетів до Івано-Франківська, сів у автобус і поїхав на зустріч зі студентами Прикарпатського університету імені Стефаника. Біля універу Януковича зустріла дві групи студентів, які скандували "Ющенко!" - показово, що одна група нібито складалася з прихильників прем'єр-міністра.
 
В момент виходу кандидата з автобуса 17-річний студент-економіст Дмитро Романюк, обурений адмінресурсним впливом влади на студентів, кинув у Януковича яйце і влучив у груди. Віктор Федорович опустив очі на піджак, схопився за груди і впав. Охорона кинулася вивозити його геть.
 
Так закінчилася перша зустріч провладного кандидата в президенти з електоратом Прикарпаття.
 

Інцидент одразу ж почав обростати жахливими подробицями. Янукович нібито опинився у реанімації з "колаптоїдним станом", ледь не зазнавши "патологічних змін". Губернатор Прикарпаття Вишиванюк заявляв, що у прем'єра кинули два камені, Ганна Герман говорила про важкий тупий предмет, а тодішній радник Януковича Тарас Чорновіл - про камінь і яйце.
 
Показово, що в 2007 році Чорновіл говорив, що яєчний теракт був спланований в адмінстрації тодішнього президента Леоніда Кучми.
 
Ручна преса не відставала у агітпропі, пише "Історична правда". Скани зразків тодішньої творчості газети "Сегодня" можна побачити у розділі "Артефакти" - скажімо, матеріальчик "На Януковича напали националистьі-отморозки..." або шедевральний заголовок: "Нападение на Януковича было спланировано, а доказательств того, что Ющенко отравили умышленно, нет до сих пор".
 
Тож коли показали відео, воно стало справжнім відкриттям для суспільства. Виявляється, нічого не було, крім яйця. Сенсаційний сюжет наважився показати тільки один телеканал - 5-й. Всі інші слухняно обмежилися коментарями провладних політиків і міліції.
 
Сцену падіння продемонстрували також "Євроньюс" і НТВ, і саме звідти оцифроване відео перекочувало на "Українську правду" і сайт "Майдан", стрімко ставши одним із перших відео-хітів УАнету (тоді ще не було ютюба, і для перегляду ролик доводилося спершу закачувати, як і інше відео часів тієї бурхливої виборчої кампанії) і здійнявши рейтинг 5-го каналу до небачених до того висот.
 
24 вересня - день, коли зростання рейтингу Януковича припинилося. Завдяки поширенню цього відеосюжету з промовистою ремаркою "Без коментарів" падіння міцного господарника від звичайного яйця стало виглядати особливо комічним - особливо на тлі серйозних реплік чиновників про "важкий тупий предмет", "колаптоїдний стан" і "теракти націоналістів", пише видання.
 
24 вересня почали народжуватися численні анекдоти на яєчну тематику, які закінчилися створенням повноцінного комедійного бренду "Веселі яйця" і офісної онлайн-гри "Хамське яєчко". Потуги Януковича повернути імідж жорсткого хлопця за допомогою "наїздів" на опонента не змінили ситуацію.
 
Під час помаранчевих подій тільки одну людину на сцені Майдану зустрічали більшими аплодисментами, ніж Ющенка. 30 листопада 2004 року мільйон українців грандіозними оваціями вітав молодого студента Дмитра Романюка, який одним яйцем змінив перебіг виборів.