Короткі фрази та окремі слова: російська зникне з ефіру – Кремінь

15:54, 17.04.2024
Короткі фрази та окремі слова: російська зникне з ефіру – Кремінь

Вже за три місяці використання недержавної мови в ефірах допускається лише у вжитих учасниками програм сталих виразах, коротких фразах чи окремих словах.

Пункт закону про медіа, який посилює вимоги щодо використання державної мови в ефірах українськомовних програм набере чинності 17 липня. Він допускатиме іноземні мови на телебаченні лише у вигляді окремих слів чи виразів.

 

Як інформує УМ, про це 17 квітня Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь написав у Facebook.

 

 Мова йде про пункт 6 частини 8 статті 40 Закону «Про медіа».

 

Омбудсман зазначає, що у програмах допускається використання інших мов без дублювання або озвучення лише у сталих виразах, коротких фразах чи окремих словах іншими мовами.

 

«А усі виступи, інтерв'ю, коментарі, пояснення, запитання, окремі репліки тощо недержавною мовою мають бути перекладені, дубльовані або озвучені українською», - пояснив Кремінь.

 

За його словами, це сприятиме припиненню в телевізійних та радіоефірах режиму українсько-російської двомовності, який, за визначенням Конституційного суду України, не відповідає конституційному статусові української мови як єдиної державної та є порушенням права громадян на отримання інформації та послуг державною мовою.

 

«Сьогодні в телеефірах загальнонаціональних телевізійних каналів практикується українсько-російська двомовність, за якої учасники застосовують російську мову без перекладу, озвучення чи субтитрування державною мовою. З 17 липня така практика буде припинена. Української стане більше!», - наголосив уповноважений із захисту державної мови.

 

Раніше кремінь розповідав, що в ефірах загальнонаціональних радіостанцій не залишилося жодної російськомовної пісні. Однак трапляються непоодинокі випадки використання недержавної мови у радіопередачах.

 

За 10 місяців 2023 року на адресу Уповноваженого із захисту державної мови не надійшло жодної скарги щодо порушення закону про державну мову в ЗСУ.

 

Як повідомляла УМ, порушення мовного закону минулоріч було рекордним – омбудсмен Кремінь.