«Чеський стимул»: українцям за повернення додому платитимуть

14:27, 24.12.2023
«Чеський стимул»: українцям за повернення додому платитимуть

Зміни до закону lex Ukraine, який регулює статус українців, що виїхали до Чехії з початку повномасштабного вторгнення росії підписав чеський президент Петр Павел.

 

Як інформує УМ, про це повідомили на сайті президента Чехії.

 

Ключове положення поправки передбачає продовження тимчасового захисту для громадян України в Чехії до березня 2025 року відповідно до рішення Ради Євросоюзу.

 

Водночас закон передбачає також надання фінансової підтримки біженцям зі статусом тимчасового захисту під час їхнього повернення в Україну. Розмір цієї підтримки ще має встановити уряд Чехії.

 

Біженці зможуть звернутися по таку допомогу лише раз і не пізніше ніж за три місяці до закінчення права на перебування в Чехії завдяки тимчасовому захисту, тобто до кінця 2024 року.

 

Якщо пізніше ці люди захочуть отримати довгострокову візу в Чехії, вони повинні будуть спочатку повернути половину суми, яку їм надав чеський уряд для повернення додому.

 

Станом на жовтень повідомлялось, що у Чехії перебувають 359 тисяч біженців із України, з яких близько 115 тисяч легально влаштувались на роботу.

 

Раніше цього року Чехія також посилила умови виплати допомоги українським біженцям задля економії коштів у бюджеті.

 

Як повідомляла УМ, підтримка України не повинна дратувати деяких політиків - президент Чехії Павел.