Батько їх – Кирило, РПЦ – їх мати: реакція українців на переспів пісні про Бандеру попами УПЦ МП, відео

15:06, 17.01.2023
Батько їх – Кирило, РПЦ – їх мати: реакція українців на переспів пісні про Бандеру попами УПЦ МП, відео

Московські попи вдалися до плагіату та переспівали пісню про Бандеру. (Скріншот відео)

Священики Мукачівської єпархії УПЦ Московського патріархату (РПЦ в Україні) переробили та переспівують у храмах відому пісню «Батько наш - Бандера, Україна - мати».

 

От тільки у виконанні московського попівства лунають інші рядки, які вони розучують разом із вірянами: «Батько наш - Онуфрій, УПЦ - нам мати, ми за свою церкву будем вболівати».

 

Як інформує Україна молода, про це стало відомо з відео у YouTube, автентичність якого підтвердив епископ Баришівський (Київська епархія) Віктор Коцаба.

 

«Народна творчість. Виконує хор духовенства Мукачівської епархіі», – написав Коцаба, який є наближеним до митрополита Бориспільского Антонія (Паканича) - правої руки очільника РПЦ в Україні Онуфрія.

 

Серед іншого московські священики, які не бажають визнавати свою приналежність до РПЦ на чолі з Кирилом, співають і таке: «Церква Православна нас оберігає і за Україну Господа благає», та «Боже, милосердний, дай нам покаяння, щоб за Україну вистоять страждання».

 

Зазначимо, виконана на Закарпатті пісня є переспівом відомої пісні «Батько наш - Бандера, Україна - мати». Вперше оригінальну пісню виконали священики тернопільської єпархії автокефальної ПЦУ.

 

За словами фольклористки Інституту філології КНУ Ярини Закальської, ця пісня була частково перероблена на сучасний лад, а частково — створена заново. Це варіант пісні УПА «Ой у лісі, лісі, під дубом зеленим, там лежить повстанець тяженько ранений».

 

Відтак, прессекретар Православної церкви України архієпископ Євстратій Зоря відреагував на відео наступним чином:

 

«Батько їх – Кирило, РПЦ – їх мати…

Але Україну вам не ошукати!

Навіяно співаночкою…».

 

 

Думки аудиторії щодо доцільності виконання такої пісні у церкві розійшлися. Деякі прихожани УПЦ розкритикували ідею використати пісню про Бандеру, адже вони вважають, що батько у православних лише один – Бог.

 

«Навіщо змінювати пісню, яка є символом волі? Краще вивчіть слова і просіть у Бога волі для України з піснею «Боже Великий Єдиний», – вважає користувачка Світлана Кубова.

 

Утім, деяким ідея сподобалася. «Прекрасний хор рідного Закарпаття! Виконання народної творчості чудесне! Молодці наше духовенство!!!», – пише користувачка Зан Марія.

 

«Я не знаю, сміятись чи плакати. Московські попи на Закарпатті: "Батько наш Онуфрій, УПЦ нам мати. Ми за свою церкву будем вболівати…" Як не Київську митрополію собі присвоять, так мелодію свиснуть», – коментує ситуацію секретар Львівської міськради, боєць ЗСУ Маркіян Лопачак.

 

Як повідомляла «УМ», в останні місяці СБУ зібрала достатньо доказів співпраці московського попівства з російськими окупантами, виправдання агресії рф проти України та пропаганди «русского міра».

 

Від 1 січня 2023 року уряд не продовжив оренду храмів Верхньої Лаври – Успенського собору та Трапезної церкви так званою УПЦ МП.

 

Вже 7 січня в Успенському соборі відбулася історична подія: вперше за останні 300 з лишком років Різдвяну службу тут провела Помісна автокефальна ПЦУ на чолі з Предстоятелем Епіфанієм.