Держмайно у Києво-Печерській лаврі: міжвідомча комісія з'ясує як воно використовується

18:17, 08.01.2023
Держмайно у Києво-Печерській лаврі: міжвідомча комісія з'ясує як воно використовується

Міжвідомча комісія з'ясує, як використовується держмайно у Києво-Печерській лаврі. (Фото ПЦУ)

Міжвідомча комісія наступного тижня почне вивчати використання державного майна релігійними організаціями, зокрема у Києво-Печерській лаврі.

 

Як інформує УМ, птро це 8 счня повідомив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

 

«Була укладена угода за часів Януковича стосовно безстрокового користування Нижньою лаврою УПЦ (МП), здається, у 2013 році. Але наступного тижня має розпочати роботу міжвідомча комісія, аби дослідити, яким чином релігійні організації використовують державне майно, у першу чергу в Лаврі», – сказав Ткаченко.

 

Він нагадав, що ця безстрокова угода була укладена урядом Миколи Азарова. Крім того, на 49 років було укладено угоду з УПЦ (МП) про Свято-Успенську Почаївську лавру.

 

«Святогірська лавра належить до Донецької обласної адміністрації, і там, відповідно, інше рішення. Наскільки я пам’ятаю, там також безстрокова оренда або користування. Тому в кожному з цих випадків потрібно приймати цивілізовані європейські, прозорі рішення. Так само як нами було прийнято рішення стосовно припинення користування щодо Успенського собору та Трапезної церкви», – наголосив міністр.

 

Зауважимо, що Предстоятель ПЦУ 7 січня вперше провів богослужіння у Києво-Печерській лаврі. Воно стало можливим після того, як держава повернула у свою власність Свято-Успенський собор та Трапезну церкву.

 

Як повідомляла УМ, вперше за три сторіччя до Лаври повернулася українська церква.