Влада Харківщини закликає не повертатися у звільнені села через небезпеку

17:30, 13.05.2022
Влада Харківщини закликає не повертатися у звільнені села через небезпеку

На околиці села Циркуни, звідки українські війська вибили окупантів, було виявлено тіла двох цивільних жінок. (Фото Нацполіції)

Звільнені від рашистів населені пункти Харківщини поступово оговтуються від тимчасової окупації. Втім, правоохоронці закликають місцевих жителів поки що не повертатися додому, оскільки це дуже небезпечно.

 

Як повідомив начальник слідчого управління Нацполіції у Харківській області Сергій Болвінов, на околиці села Циркуни, звідки українські війська вибили окупантів, було виявлено тіла двох цивільних жінок. Обидві підірвалися на розтяжці, які ворог залишив після себе. Тут і на інших  територіях рятувальники під час розмінування знаходять велику кількість снарядів та мін, що не розірвалися.

 

З поверненням варто зачекати також через близькість до лінії фронту, продовження бойових дій на північному сході області та ймовірність, без перебільшення, «живих» сюрпризів. У тих же Циркунах воїни 92-ї бригади виявили бункер, де переховувалися два десятка гвардійців та мобілізованих 115-го полку ворожої армії. За інформацією журналіста Юрія Бутусова, аби взяти їх у полон, українські військові розбили бетонну схованку окупантів.

 

Ще одна небезпека пов’язана із підступністю російських військ.

 

«Звільнити той чи інший населений пункт – це ще не завершення роботи, - каже голова Харківської ОВА Олег Синєгубов. – Ми маємо утримати зайняті позиці. Це доволі важко, тому що територія пристріляна, і ворог деякими напрямками навіть відходить, провокуючи наші збройні сили зайти сюди, щоб прицільно вдарити. Тому ми вивозимо звідти людей по факту, якщо військові бачать, що це безпечно».  

 

Тривожна інформація з’явилася і на сайті Борівської селищної ради. За даними аерофотозйомки, велика кількість живої сили і техніки рашистів  залишалася станом на 10 травня в селах Ізюмське, Дружелюбівка, Ольгівка, Чернещина, Першотравневе, Підвисоке, Гороховатка, Бахтин. В полях поблизу цих населених пунктів чатувала замаскована ворожа техніка.

 

«Для мирних жителів таке зосередження ворожих військ несе значні безпекові загрози, - пояснюють у повідомленні. - Також небезпечно зараз відвідувати ліси, посадки, зокрема в місцях, де перебували російські військові. Там можуть бути міни і розтяжки».

 

В борівських селах загарбники осіли в закладах соціальної інфраструктури та в порожніх будинках місцевих жителів.  Очевидно, що у рашистів відчуваються проблеми з забезпеченням та не вистачає продовольства, оскільки зайди у військовій формі ловлять на вулицях курей, качок, гусей, а також відбирають, а інколи й обмінюють,  у місцевих мешканців свиней і продукти харчування.

       

На території громади вже тривалий час немає електрики, мобільного зв’язку, інтернету. Працюють деякі магазини та аптеки, але асортимент товарів дуже обмежений.

 

Разом з тим – не без відносно добрих новин. Днями у цій територіальній громаді  помітили масовий відхід військ окупантів з території Борової та Богуславки у напрямку Куп’янська, що розташований територіально ближче до кордонів РФ. Саме до цього міста рашисти транспортують із сусідньої Білгородської області живу силу, боєприпаси та велику кількість військової техніки.