Під Харковом загинуло троє саперів під час розмінування касетних боєприпасів

11:31, 17.04.2022
Під Харковом загинуло троє саперів під час розмінування касетних боєприпасів

Загалом в Україні на предмет мінування наразі потрібно обстежити біля 300 тисяч квадратних метрів землі. (Фото МВС)

Знешкодити усі рашистські міни, якими наразі «нашпигована» українська земля, буде вкрай нелегко.

 

Як інформує Україна молода, про це свідчить і надзвичайна ситуація, що сталася учора під Харковом.

 

«При розмінуванні загинули три рятувальники. Четверо тяжкопоранених. Зокрема, загинув командир частини піротехніків, - повідомив глава МВС Денис Монастирський. - Якраз при розмінуванні вибухнула частина касетного боєприпасу. Є боєприпаси, до яких навіть фахівці обережно ставляться, і навіть в цих випадках трапляються дуже трагічні речі».

 

Міністр закликав у жодному разі не чіпати сумнівні «трофеї» руками і негайно повідомити про небезпечні знахідки рятувальникам. Це застереження актуальне для жителів усіх регіонів, де тривали і далі продовжуються бої.

 

Зокрема Харків кілька днів тому ворог атакував при допомозі невеликих мін сповільненої дії з пластиковим корпусом, які мало схожі на класичну вибухівку. Наразі їх виявляють в Індустріальному, Київському, Немишлянському та інших районах міста. Підступні «гостинці» від ворога небезпечні тим, що можуть вибухнути у будь-яку хвилину.

 

 

Загалом в Україні на предмет мінування наразі потрібно обстежити біля 300 тисяч квадратних метрів землі. На цьому напрямку сьогодні працює близько 550 піротехніків, виявляючи до 5000 російських боєприпасів щодня.

 

Але зусиль лише вітчизняних фахівців замало, оскільки обсяги предметів, що вилучаються, надзвичайно великі. Саме тому уряд прийняв рішення удвічі збільшити кількість вітчизняних загонів, а також попросив допомоги в іноземних партнерів.

 

«Ми розраховуємо на залучення міжнародних команд у найближчі два тижні, - повідомив Денис Монастирський. – Йдеться про фахівців  зі Сполучених Штатів, Канади, Португалії, ряду європейських країн, які зі своєю технікою приїдуть і допоможуть сьогодні розміновувати будинки».

 

Як повідомляла «УМ», рятувальники і сапери розміновують звільнені населені пункти на півночі країни. Найбільше ворожих боєприпасів знешкоджено у Бучанському районі Київщини.