«Ощадбанк» припинить дію «прострочених» пенсійних карток переселенців 1 квітня

08:45, 11.02.2022
«Ощадбанк» припинить дію «прострочених» пенсійних карток переселенців 1 квітня

Окремі КПВВ на Донбасі залишаються закритими з окупованого боку. (facebook.com/MReintegration)

Вже 1 квітня 2022 року АТ «Державний ощадний банк України» припиняє надавати можливість використовувати платіжні картки внутрішньо переміщених осіб, обслуговувані за тарифним пакетом «Мій рахунок», термін дії яких завершився під час карантину (тобто, до 31 березня 2021 року).

 

Пенсійні кошти накопичуватимуться до часу ідентифікації

 

Раніше «Ощадбанк» пролонговував термін дії таких карток з огляду на небезпечну епідеміологічну ситуацію, пов’язану із поширенням COVID-19 до часу, коли розпочалася вакцинація населення.

 

Звісно, у ці два роки означені клієнти «Ощадбанку» могли отримати перевипущені картки. Проте далеко не всі їх власники через різні об’єктивні й суб’єктивні обставини скористалися такою можливістю. Тому згаданий банк, з огляду і на наявність інформації про випадки шахрайства третіх осіб з таким типом карток, вирішив поновити щодо них звичні процедури подовження терміну дії.

 

У врегулювання ситуації довкола платіжних карток для внутрішньо переміщених осіб залучене і Мінреінтеграції, яке з ініціативи Віце-прем’єр-міністра – міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірини Верещук розробило план кроків щодо припинення з 1 квітня поточного року подальшого подовження дії «прострочених» карток «Ощадбанку», та внесло зміни до регуляторних постанов Кабміну.

 

Очевидно, що у вирішенні цієї проблеми критичною є комунікація із власниками карток «Ощадбанку» для ВПО, термін дії яких незабаром сплине. Роз’яснювальна робота триває багатьма каналами і низкою зацікавлених державних органів та структур.

 

Таким клієнтам з-поміж внутрішньо переміщених осіб важливо знати, що:

 

пенсійні кошти на їх рахунках накопичуються в «Ощадбанку» й перебувають у безпеці;

після проходження фізичної ідентифікації у банку накопичені кошти будуть доступні до використання;

до часу ідентифікації нараховані пенсійні виплати накопичуватимуть на індивідуальних рахунках, вони залишаться вашою власністю.

 

Ризики, які неможливо ігнорувати: чому слід закрити канал для ймовірного криміналу?

 

Відомо, що загальна чисельність зареєстрованих пенсіонерів-переселенців, приміром у Донецькій області, становить приблизно 264 тис. осіб, а кількість неотриманих карток, термін дії яких закінчився під час карантину, значно перевищує 110 тис. штук.

 

Відповідно до розрахункових даних, з часу припинення пенсійних виплат на окупованих територіях (з серпня 2014-го), залишились і жодного разу не зверталися на підконтрольній території з приводу поновлення таких виплат приблизно 118 тисяч осіб. І даних про те, чи вони живі, проживають за попередньою адресою або виїхали за кордон, немає.

 

До того ж, з березня 2020 року окремі КПВВ залишаються закритими з окупованого боку, і чимало внутрішньо переміщених осіб, які там проживають, неспроможні особисто відвідувати установи банку. А родичі померлих ВПО не мають змоги зареєструвати і отримати свідоцтво про смерть клієнта банку, чим безперешкодно може скористатися довірена особа, знявши кошти з рахунку цього клієнта за допомогою платіжної картки.

 

Додає тут ризиків і та обставина, що інформації про довіреності, видані за кордоном, зокрема на території РФ, немає в Єдиному реєстрі довіреностей. Насторожило відповідні правоохоронні структури й те, що останнім часом у геометричній прогресії почала зростати кількість звернень представників вимушених переселенців до АТ «Ощадбанк», із засвідченими нотаріально в Росії довіреностями.

 

Хіба не підозріло, коли у банк приходять адвокати-довірені особи і дають у роботу водночас до 50 довіреностей від різних клієнтів з-поміж ВПО та ще й посвідчені в Росії? Та ще й на отримання пенсій, нарахованих за 2-3 роки, де фігурують суми понад 100 тис гривень на одну внутрішньо переміщену особу!

 

Якщо зважити, що інформація про довіреності, видані на території РФ, не міститься в Єдиному реєстрі довіреностей, а отже перевірка факту надання таких довіреностей не є можливою, то цілком логічним є припущення правоохоронців в існуванні у цій технології кримінальної складової.

 

 

Уздовж лінії розмежування курсують «пересувні банки»

 

Відсутність періодичної фізичної ідентифікації внутрішньо переміщених осіб і тривале «штучне» продовження дії їх банківських карток унеможливлює своєчасне інформування банка про смерть клієнта. І банк не може заблокувати видаткові операції по такому рахунку. Звісно, що наразі опрацьовують подальші варіанти вирішення цієї проблеми. Зокрема, це відкриття відділень «Ощадбанку» на всіх відкритих КПВВ та фізична ідентифікація відповідних клієнтів з видачею нових карток.

 

Як і припинення на час операції Об’єднаних сил обслуговування банком за довіреностями, нотаріально засвідченими в РФ, виданими третім особам ВПО або клієнтам, які отримують пенсію та грошову допомогу за рахунок коштів держбюджету, але не мають статус внутрішньо переміщеної особи і зареєстрованим на непідконтрольній Україні території.

 

Нагадуємо, що наразі неподалік лінії розмежування у Донецькій і Луганській областях АТ «Ощадбанк» забезпечує функціонування пересувних мобільних підрозділів банку на базі авто КрАЗ. Їхнє завдання – покращити якість і доступність банківських послуг у найвіддаленіших населених пунктах регіону, розташованих уздовж лінії розмежування на підконтрольній українській владі території.

 

Цільова авдиторія ініціативи – внутрішньо переміщені особи й місцеве населення.

 

Орест ВІЛЬХА