Хто Лариса Матюха та з якої причини померла

21:53, 25.10.2021
Хто Лариса Матюха та з якої причини померла

Лариса Матюха (facebook.com/mlarysa)

Лариса Федорівна Матюха - доктор медичних наук, професор, Заслужений лікар України.

 

У неї, як передає Україна молода, є сторінка у Фейсбуці.

 

Лариса Матюха народилася 9 грудня 1956 року у місті Тюкалінськ, Омська область, Росія.

 

У 1973 році вона закінчила школу в селі Троїцьке Біляївського району Одеської області України.

 

У 1973—1975 навчалася в Одеському медичному училищі № 1.

 

Закінчила Одеський медичний інститут імені М. І. Пирогова у 1981 році - лікувальний факультет за спеціальністю «внутрішні хвороби».

 

У 1981—1982 Лариса Матюха пройшла інтернатуру в Київській обласній клінічній лікарні.

 

З 1982 по 1989 рр. вона працювала в госпітальному відділенні Київської обласної клінічній лікарні, до 1992 року — у клінічній ординатурі.

 

Надалі проходила заочну аспірантуру на кафедрі терапії Київського інституту удосконалення лікарів, під час якої захистила дисертацію на здобуття наукового ступеня кандидата медичних наук.

 

З 1993 року Лариса Матюха працювала асистентом, а згодом доцентом вказаної кафедри, яка в 1996 році була перейменована в кафедру сімейної медицини.

 

У 2007 році вона стала головним позаштатним спеціаліст МОЗ України за спеціальністю «Загальна практика — сімейна медицина».

 

З 2012 року — завідувач кафедри сімейної медицини та амбулаторно-поліклінічної допомоги.

 

З 2016 року Лариса Матюха - голова Національної лікарської ради України.

 

25 жовтня її колега Костянтин Надутий повідомив, що Лариса Матюха померла.

 

«Від нас щойно пішла Лариса Федорівна Матюха. Вічна пам'ять світлій людині, професіоналу, надійному другу, лідеру, турботливій мамі справжніх сімейних лікарів», - написав він у Фейсбуці.

 

Національний університет охорони здоров'я України імені П.Л. Шупика повідомив, що причиною смерті Лариси Матюхи стала тяжка хвороба.

 

«З глибоким сумом сповіщаємо, що 25 жовтня 2021 р. після тяжкої хвороби на 65-му році пішла з життя МАТЮХА Лариса Федорівна, доктор медичних наук, професор, Заслужений лікар України, президент Української Асоціації сімейної медицини, завідувач кафедри сімейної медицини та амбулаторно-поліклінічної допомоги Інституту сімейної медицини НУОЗ України імені П. Л. Шупика», - йдеться у повідомленні.

 

«Професор Лариса Федорівна Матюха все своє життя працювала в Національному університеті охорони здоров’я України імені П.Л. Шупика, була відомим науковцем, сімейним лікарем, терапевтом, ревматологом, організатором охорони здоров’я, наставником і керівником для сімейних лікарів України. Глибоко сумуємо з приводу цієї непоправної втрати та висловлюємо щирі співчуття   рідним, близьким і колегам», - додає університет.

 

В свою чергу Віктор Журавський повідомив, що Лариса Матюха померла через коронавірус.

 

«25 жовтня пішла із життя від Соvid наша колега, доктор медичних наук, професор, завідувач кафедри сімейної медицини  Національної медичної академії післядипломної освіти ім. Шупика Матюха Лариса Федорівна», - написав він у Фейсбуці.

 

За його словами, 9 грудня 2021 року Ларисі Матюсі мало виповнитись 65 років.

 

«Відомо, що два тижні найкращі лікарі України  лікарі боролися за її життя в реанімації інфекційного відділення однієї із лікарень м. Києва», - повідомив Журавський подробиці.

 

Раніше Україна молода повідомила, що помер головний лікар Івано-Франківської станції швидкої медичної допомоги Ігор Ковалюк, у якого було діагностовано COVID-19.