Пишаються «синім комірцем»: представники яких робітничих професій заробляють 30-40 тисяч на місяць

28.09.2021

Стать досі серйозно впливає на рівень зарплати в Україні: 58% жінок у робітничих сферах заробляють менше 10 тис. грн, тоді як серед чоловіків такий дохід має 26%.

 

І хоча у цих груп практично однакові умови роботи, представниці прекрасної половини більше хочуть працювати у своїй країні, аніж чоловіки, — 62% проти 52% відповідно.

 

Водночас молодь у середньому більше заробляє, однак і частіше змінює свою професію.


За даними Factum Group Ukraine, абсолютна більшість українців — 86% — шукає роботу через job-сервіси з оголошеннями, 55% — через знайомих, 43% — через оголошення у соцмережах, а 25% — у месенджерах.

 

Все менше претендентів користуються офлайновими методами — ярмарками вакансій (5%), агентствами (8%) та центрами зайнятості (17%). Більшість пошукачів — 56% — шукають вигідні пропозиції й одразу зв’язуються з роботодавцем. Тих, хто самостійно розміщує резюме і чекає на дзвінок, лише 8%.


Онлайн-сервіс для пошуку та розміщення вакансій у сегменті робітничих професій Olx Робота опитав 24 тис. представників робітничих спеціальностей та з’ясував, у яких умовах вони працюють, повідомляє компанія.

 

Тож виявилося, що середня зарплата тих, кого у соціології охрестили «блакитними (синіми) комірцями» (не такі маркі, як білі), в Україні становить 20 тис. грн. Найбільше отримують робітники у Київській області — 26 тисяч, слідом іде Львівська — 20 тисяч гривень, далі Одеська — 19 тис. грн; Харківська та Дніпропетровська — на рівні 17 тис. грн.


Найбільші зарплати у таких професіях: висококласний комбайнер може отримувати 40 тис. грн, штукатур, фасадник і плиточник — по 30 тис. грн, каменяр — 27,5 тис. грн, водій навантажувальника — 26 тис. грн, покрівельник і будівельник — по 25 тис. грн, облицювальник — на тисячу менше.


Водночас найбільше всього вакансій у сфері торгівлі, а також транспорту й логістики: понад 3 тис. вакансій для продавців та 2,8 тис. — для водіїв. На третьому місці вантажники — 1,5 тис. пропозицій від роботодавців.


Дві третини українських робітників зайняті саме фізичною працею, решта — наданням профільних послуг. Переважна більшість — 65% — не переживають щодо престижності своєї професії, а ще 17% — пишаються нею.


Найбільш популярна сфера — роздрібна торгівля та продажі — там залучено 17% «блакитних комірців», на другому місці будівництво — 14%, а третє місце ділять громадське харчування, транспорт і логістика — по 10% на кожну сферу.

 

При цьому менше 8 тис. грн отримує майже кожен п’ятий — 18% опитаних. Дохід 8-10 тис. грн має 23%; 10-15 тис. грн — 27%. Від 15 до 20 тис. грн отримують 16%, як і зарплатню понад 20 тис. грн.

 

Однак рівень доходу влаштовує тільки 3% працівників. Водночас лише кожному п’ятому робітнику переглядають зарплату раз на рік.

 

 

Тетяна РУДЕНКО