Україна може випробувати індійську вакцину від коронавірусу в формі спрею для носа

12:30, 24.02.2021
Україна може випробувати індійську вакцину від коронавірусу в формі спрею для носа

Розробник ще не почав жодної стадії випробувань на людях

Україна та індійський розробник вакцин Bharat Biotech дійшли згоди про обопільну готовність до участі в клінічних випробуваннях препарату для щеплення від коронавірусу в формі назального спрею.

 

Як інформує УМ, про це на брифінгу повідомив міністр охорони здоров'я України Максим Степанов.

 

«У ході переговорів з Bharat Biotech дійшли згоди про обопільну готовність виробника і України в участі в клінічних випробуваннях нової розробки, нової вакцини у формі назального спрею чи крапель. Це новий продукт, вони зараз починають першу стадію клінічних випробувань, будуть достатньо швидко рухатися. Про другу і третю стадію — ми можемо частково провести в Україні. Завершити всі випробування вони планують до вересня-жовтня», — заявив міністр.

 

За словами Степанова, проведення частини випробувань вакцини для України важливо, адже це дає пріоритетний доступ до неї в разі доведення її ефективності.

 

«І форма крапель набагато зручніше, це була б гарна дуже річ», — додав Степанов.

 

На сайті Bharat Biotech зазначається, що вони розробляють нову інтраназальну вакцину з вектором аденовірусу проти ковіду. Вона має робочу назву BBV154.

 

Розробник стверджує, що така вакцина стимулює широку імунну відповідь, яка запобігає і зараженню, і передачі інфекції.

 

Також, за словами виробника, випробування на гризунах і мавпах однократної дози цього препарату забезпечило захист від ковіду.

 

«Інтраназальна імунізація може викликати імунну відповідь у носі, який є точкою потрапляння вірусу, тим самим захистити від хвороби, від інфікування і від передачі інфекції», — йдеться на сайті.

 

При цьому Bharat Biotech зробила ремарку, що уся ця інформація є попередньою та ще не пройшла експертну оцінку.