Нагірний Карабах погрожує оголосити війну Азербайджану

14:30, 11.10.2020
Нагірний Карабах погрожує оголосити війну Азербайджану

Лідер невизнаного Арцаху Араік Арутюнян.

Лідер невизнаної Нагірно-Карабаської республіки (так званий Арцах) Араік Арутюнян відкидає умови Азербайджану, як неприйнятні для регіону і навіть готовий оголосити війну офіційному Баку.

 

Як повідомляє «Україна молода», про це Арутюнян заявив на прес-конференції у неділю.

 

Зауважимо, що протягом останньої доби Вірменія і Азербайджан після узгодження перемир'я звинуватили одне одного в порушенні домовленостей і в обстрілах. Єреван заявив, що збройні сили Азербайджану обстріляли Степанакерт (головне місто Нагірного Карабаху), в свою чергу Баку в суботу повідомило про обстріл азербайджанського міста Тертер, а в неділю - про ракетний напад на місто Гянджа.

 

У зв'язку із загостренням ситуації лідер Нагірного Карабаху провів прес-конференцію і звинуватив Азербайджан у створенні "нової платформи для міжнародного тероризму" і пригрозив оголошенням війни.

 

"Ми стоїмо за мир, більше за всіх на світі миру хоче Арцах (Нагірний Карабах), але ми не можемо прийняти обов'язкову умову від країни, мета якої - знищити народ Арцаха, тисячолітню культуру Арцаха, саму історію Арцаха. Я оголошу вітчизняну війну, закличу всіх вірмен прийняти не тільки матеріальну, а й фізичну участь. Вони хочуть тривалої війни? Ми не відмовимося, якщо буде нав'язана саме ця війна", - наголосив пан Арутюнян.

 

Як повідомляла «УМ», 10 жовтня Вірменія та Азербайджан під час переговорів у Москві домовилися про припинення вогню в Нагірному Карабасі в гуманітарних цілях для обміну — для обміну полоненими, а також тілами загиблих. Уже через кілька годину сторони звинуватили одна одну у зриві договору.

 

За даними ООН, в районі Нагірного Карабаху з моменту початку бойових дій (з 27 вересня) загинули щонайменше 53 мирних жителі.

 

Тиждень тому місто Гянджа зазнало ракетного обстрілу.