На Харківщині спростували інформацію МОЗ про захворювання на коронавірус в регіоні

14:41, 21.03.2020
На Харківщині спростували інформацію МОЗ про захворювання на коронавірус в регіоні

Бізнесмен Олександр Ярославський, мер Харкова Геннадій Кернес (у центрі) і голова Харківської ОДА Олексій Кучер по-різному боряться з коронавірусом.

Голова Харківської облдержадміністрації Олексій Кучер спростував інформацію міністерства охорони здоров’я про перший підтверджений випадок захворювання на коронавірус в регіоні.

 

Так, у п’ятницю пізно ввечері МОЗ на офіційному Telegram-каналі та на своїй сторінці в Facebook повідомило про появу хворих на коронавірус в Івано – Франківській, Харківській та Львівській областях.

 

На цю новину вже відреагував голова Харківської ОДА Олексій Кучер: «З приводу інформації Міністерства охорони здоров’я щодо підтвердженого випадку на Харківщині слід повідомити, що дійсно захворіла харків’янка. Але вона  з 11 березня (після того, як повернулася із Франції), перебуває у Київській області. Тобто на сьогоднішній день на території нашого регіону хворого на коронавірус не зафіксовано». 

           

Олексій Кучер також повідомив, що рішення про введення надзвичайної ситуації в регіоні поки що не прийняте.

 

«Але таке може статися, якщо, не дай Боже, буде підтверджено хоча б один випадок, - уточнив керівник облдержадміністрації. – Тоді таке рішення ухвалюватиметься обласною комісією з техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій, про що повідомляється Кабмін». 

           

Наразі у Харкові створено Антикризовий штаб, який очолив бізнесмен Олександр Ярославський після зустрічі з президентом Володимиром Зеленським. На першому засіданні бізнесмен повідомив, що його родина пожертвує на боротьбу з епідемією 13 мільйонів гривень. Левова частка цих коштів піде на закупівлю тест-систем у Китаї, а також масок та медичного обладнання. 

 

«Я готовий працювати 24 години на добу, - сказав колишній власник футбольного клубу «Металіст». - Висловлюючись футбольною термінологією, до фінального свистка – поки ми не зітремо коронавірус у порошок».

           

Разом з тим активність пана Ярославського вже встигла пересварити управлінську верхівку області. Тобто бізнесмена публічно підтримав мер Геннадій Кернес, але у той же час від тісної співпраці з ним відмовився голова ХОДА Олексій Кучер.

 

Сторони за кілька останніх днів встигли обмінятися образливими «компліментами», з чого стало зрозуміло, що у Харкові з епідемією тепер боротиметься одразу два штаби. Причому, різними темпами.

 

Геннадій Кернес, наприклад, вважає, що вони з Ярославським пішли на боротьбу з коронавірусом, мов танк, а Кучер «почав рухатися, як моль». А голова ХОДА у відповідь порівняв опонентів не з танком, а з трактором, який Ярославський обіцяв випустити на ХТЗ, але нібито так і не спромігся.

             

Чим завершиться цей двобій, наразі сказати складно. Дехто з політологів розцінює поділ Харкова на штаби як передвісник майбутніх місцевих виборів. Схоже, вітчизняні традиції не змінюються, навіть, перед загрозою пандемії.