Вбитий іранський генерал планував напади на посольства та військові об’єкти США – Помпео

17:42, 11.01.2020
Вбитий іранський генерал планував напади на посольства та військові об’єкти США – Помпео

Вбитий авіаударом США в Іраку іранський генерал Касем Сулеймані представляв неминучу загрозу для інтересів США на Близькому та Середньому Сході, адже готував напади на посольства, військові об’єкти та дослідницькі лабораторії.

 

Про це під час брифінгу повідомив державний секретар США Майк Помпео, передає Politico.

 

Так, у п'ятницю держсекретар Майк Помпео заявив, що Касем Сулеймані представляв "неминучу загрозу" інтересам США на Близькому та Середньому Сході, під час запитання журналіста про характер розвідувальних даних, що призвели до вбивства головного воєначальника Тегерана.

 

"У нас була конкретна інформація про неминучу загрозу, і ці загрози від нього, включали напади на посольства США", - сказав Помпео журналістам на ранковому брифінгу в Білому домі.

 

У виданні зазначають, що дана позицію Помпео не збігається з його попередніми твердженнями про те, що у США не знали точно, що це за напади та де вони плануються.

 

Пізніше держсекретар заявив: "Цілями Сулеймані були американські посольства, військові бази і дослідницькі та виробничі об'єкти у всьому регіоні".

 

Вже під час брифінгу, Помпео зазначив, що адміністрації б не пробачили такої недбалості, тому президенту Трампу порадили вирішити ситуацію таким чином.

 

"Це мало статися (ред. – напади), і життя американців опинилося б під загрозою", - додав він.

 

Однак, як зазначають у виданні, Помпео не назвав конкретних людей з Конгресу США, кому було б відомо про плани Сулеймані.

 

Напередодні стало відомо, що командувач спецслужбами "Аль-Кудс" іранського КВІР Касем Сулеймані і заступник глави іракського шиїтського ополчення Абу Махді аль-Мухандіс були вбиті в п'ятницю ракетним ударом в районі аеропорту Багдада.

 

Пізніше Пентагон офіційно підтвердив загибель лідера "Аль-Кудс" іранського генерала Касема Сулеймані в результаті ракетного удару США.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Парламент Ірану визнав Пентагон терористичною організацією

 

У свою чергу секретар Ради політичної доцільності Ірану Мохсен Резаї в п'ятницю поклявся "рішучої помстою Америці" за вбивство Касема Сулеймані, глави елітного загону "Аль-Кудс" в Багдаді.

 

Трамп пригрозив санкціями проти Іраку і заявив, що якщо американські війська будуть змушені покинути країну, іракський уряд буде змушений заплатити Вашингтону за вартість "надзвичайно дорогої" авіабази.

 

Духовний лідер Ірану аятолла Алі Хаменеї оголосив триденну загальнонаціональну жалобу після вбивства в Іраку іранського генерала Касема Сулеймані.Президент США Дональд Трамп заявив, що Сулеймані був "терористом номер один у світі".

 

 

 

  •