Трамп підписав військовий бюджет США з допомогою для України і санкціями проти російських газопроводів

09:26, 21.12.2019
Трамп підписав військовий бюджет США з допомогою для України і санкціями проти російських газопроводів

Президент США Дональд Трамп підписав військовий бюджет країни на 2020 фінансовий рік.

 

Про це повідомляє  The Hill.

 

В рамках військової допомоги Україні в сумі 300 млн доларів включені поставки крилатих ракет для системи берегової оборони і протикорабельних ракет. Сума допомоги виявилася більше на 50 млн доларів попереднього оборонного бюджету.

 

Цей бюджет зобов'язує адміністрацію ввести санкції щодо Росії за кількома пунктами. Зокрема, санкції вводяться щодо газопроводів "Північний потік - 2" і "Турецький потік".

 

Також санкції включають "Акт про захист цивільного населення Сирії" - він передбачає введення рестрикцій "за підтримку сирійських урядових сил в ході громадянської війни".

 

Також продовжено ембарго на пряме співробітництво з Москвою у військовій області і забороняється визнавати анексію Криму.

 

У цілому оборонний бюджет США становить 738 млрд доларів - це більше попереднього на 3,1% більше. Так, Пентагон отримає 635 млрд доларів. На продовження військових операцій в Афганістані, Сирії, Ємені та протидію терористів в інших країнах виділяється 71,5 млрд доларів.

 

"Це історичний день для американських збройних сил. Лише за кілька хвилин я з гордістю підпишу закон про найбільшу в історії інвестицію у військових США… Сьогодні також відзначається ще одне важливе досягнення, коли ми офіційно відкрили новий вид наших військових сил (космічні сили – УП). Це дуже великий і важливий момент.",- повідолмяє Білий дім у Facebook

 

На боєготовність ядерної зброї і її модернізацію передбачена сума в 31,5 млрд доларів.

 

Нагадаємо, раніше Палата представників Конгресу США схвалила виділення $698 мільйонів допомоги для України на 2020-й рік.

 

 1 жовтня, Пентагон надав Україні 214 мільйонів доларів із 250 мільйонів, закладених американським Конгресом в оборонний бюджет США на 2019-ий рік. Решта суми буде передана протягом наступних кількох тижнів.

 

Трамп заявив, що заблокував влітку військову допомогу Україні через високий рівень корупції і, щоб змусити Євросоюз надавати більше допомоги.

 

Напередодні стало відомо, що адміністрація Дональда Трампа розблокувала кошти за програмами зміцнення оборони і безпеки України, фінансування яких було затверджено раніше у бюджетах держдепартаменту США і Пентагону. Таким чином, США розблокували більш ніж 390 млн доларів допомоги Україні.

 

12 вересня Державний департамент США cхвалив 141,5 мільйона доларів допомоги в галузі безпеки для України, зокрема гроші на снайперські гвинтівки та гранатомети, і ще 250 мільйонів доларів, суперечливо затриманих адміністрацією Трампа.

 

Раніше Байден заявив, що готовий надати Україні зброю для протистояння російській агресії.

 

Демократи Палати представників Конгресу США запросили у Пентагону і адміністрації Білого дому документи, пов'язані з виділенням військової допомоги Україні.

 

Нещодавно державний секретар Сполучених Штатів Америки Майк Помпео заявив, що скандал, пов’язаний з телефонною розмовою президентів США та України Дональда Трампа і Володимира Зеленського, не вплине на допомогу Україні.

 
Колишній спецпредставник США з питань України Курт Волкер під час свідчень в Конгресі у справі про тиск президента Дональда Трампа та Володимира Зеленського заявив, що просив українське керівництво не втручатись у внутрішню політику Сполучених Штатів.