Студент у Харкові розробив програму для боротьби з продажем наркотиків через соцмережі

04.10.2019
Студент у Харкові розробив програму для боротьби з продажем наркотиків через соцмережі

Ноу-хау належить третьокурснику Харківського національного університету  внутрішніх справ (ХНУВС) Владиславу Лактіонову, який навчається на факультеті кіберполіції.
 
Свій чат-бот із назвою «Стоп Наркотик» він якраз і створював для того, аби полегшити роботу поліцейських, які займаються пошуком віртуальних адрес наркоторговців.
 
Ця ідея у нього виникла після успішного запуску своєї першої розробки, що допомогла однокурсникам отримати в поміч такого собі автоматичного ретельного секретаря.
 
«Я написав розклад занять в університеті і створив для нього спеціальну програму, — каже винахідник, — бо постійно заходити на сайт якось незручно. А так у «Телеграмі» є сформована група, яка пам’ятає, де ти вчишся, й щодня присилає твій розклад. Загалом, прикольно!» 
 
Новий чат-бот створений за тим же принципом. Владислав каже, що не раз помічав на вулицях рекламу, де вказані конкретні дані віртуальних наркомагазинів. Як припинити їхню діяльність — невідомо, оскільки звичайна скарга адміністраторам того ж таки «Телеграма» навряд чи буде ефективною. «Але я впевнений, що є немало людей, які б теж хотіли боротися в месенджері з таким явищем, — розповів автор ноу-хау. — Тоді й виникла ідея об’єднати всіх ентузіастів. Я сів і, можна сказати, за декілька ночей написав бота,  функціонал якого  полягає в об’єднанні всіх бажаючих задля подолання цієї проблеми». 
 
Над запуском чат-бота працювали кілька студентів факультету кіберполіції ХНУВС. Декан В’ячеслав Марков залишився задоволений роботою своїх підопічних.
 
«Ідеться про програму, що дозволяє вибудувати функціонал, за допомогою якого можна архівувати та систематизувати інформацію, — повідомив він. — Це надзвичайно важливо для правоохоронних органів, оскільки в подальшому ці дані використовуватимуть у судах як докази. Ще одне завдання — консолідувати людей, аби молодь змогла брати участь у блокуванні акаунтів. Функціонал чат-бота ми постійно оновлюємо. Скажімо, нещодавно знайшли можливість додавати фотографії та геолокації». 
 
У ході презентації чату «Стоп Наркотик» із ним змогли ознайомитися 5 тисяч користувачів, півтори тисячі з яких виявили бажання регулярно блокувати адреси наркокрамниць.
 
Масовість «ботів» у даному випадку надзвичайно важлива, оскільки написи на стінах із айпі-даними віртуальних магазинів оновлюються щодня. За даними правоохоронців, 90 відсотків усіх наркотичних засобів, що потрапляють до покупців, сьогодні реалізуються саме через інтернет.