У Норвегії помітили спецпризначенців Росії

15:19, 30.09.2019
У Норвегії помітили діяльність тактичних груп спецпризначенців Росії - вони діяли як на Шпіцбергені, так і на материковій частині країни.
 
Про це пише норвезьке видання Aldrimer.no з посиланням на чотири незалежні джерела в сфері оборони і розвідки з трьох різних країн.
 
Зазначається, що спецпризначенці Росії провели розвідку щодо ключових об'єктів і критичної інфраструктури. Вони також розгорнули системи технічного моніторингу та сенсорні платформи.
 
Це підтверджує документація, отримана від союзної розвідки, а також дані літаків-розвідників США.
 
Документація свідчать, що персонал, помічений в останні дні на Шпіцбергені, може бути пов'язаний з триваючими військовими навчаннями Росії в Баренцевому морі.
 
Згідно з повідомленнями розвідки союзників, десантна група Росії може співпрацювати з найманими воєнізованими формуваннями на півночі. За словами іноземного військового аналітика, цей підрозділ добре відомий НАТО, зокрема, через події в Криму.
 
Крім того, Північний флот Росії мобілізував щонайменше один спеціальний підводний човен типу П-650 "Малий", який спеціально призначений для прихованого розміщення сил спеціального призначення.
 
Відповідно до джерел Aldrimer.no, на додаток до Шпіцбергену, розвідувальні місії також проводилися на материковій частині Норвегії, при цьому джерела не повідомляють, де саме, і не повідомляють подробиць звідти.
 
Норвезьке джерело стверджує, що владі відомо про перебування військових Росії на території Норвегії.
 
Водночас посольство Росії в Осло назвало грубою провокацією статтю інтернет-видання. "Викладена в статті Aldrimer.no 27 вересня 2019 року інформація про нібито дії російських спецпризначенців на Шпіцбергені є фейком. Не можемо охарактеризувати її інакше як грубу провокацію", - заявило посольство на сторінці у Facebook.