Європарламент закликає не визнавати «переобрання» путіна в рф

15:45, 25.04.2024
Європарламент закликає не визнавати «переобрання» путіна в рф

Європарламент закликає країни ЄС обмежити відносини з путінською росією (europarl.europa.eu)

Європейський парламент ухвалив резолюцію, в якій засуджує псевдовибори президента рф та закликає країни світу не вважати їх легітимними.

 

Резолюцію підтримали 493 депутати.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє пресслужба Європарламенту в четвер.

 

У резолюції так звані «перевибори» путіна називають «фарсом» і закликають країн-членів ЄС та міжнародну спільноту не визнавати результати російських "виборів", оскільки вони проводилися у тому числі на окупованих територіях України, а на території росії не були ані вільними, ані чесними.

 

Євродепутати наголосили, що єдиною метою цієї імітації процесу волевиявлення було легітимізувати подальшу владу путіна, внутрішні репресії і війну проти України.

 

У тексті окремо висловили жаль у зв’язку з тим, що прем’єр Угорщини Віктор Орбан відступив від загальної лінії ЄС і привітав путіна з "перемогою".

 

Європарламент закликає країни ЄС обмежити відносини з путінською росією виключно питаннями, що необхідні для регіональної безпеки чи пов’язані з гуманітарними цілями та захистом прав людини, як, наприклад, обмін ув’язненими, звільнення політв’язнів чи повернення українських дітей, вивезених у росію.

 

"Члени Європарламенту закликають ЄС і країни-члени продовжувати активно підтримувати незалежні організації російського громадянського суспільства, незалежні медіа й правозахисників та активно взаємодіяти з російською демократичною опозицією і пропонувати їй підтримку", – йдеться у комюніке резолюції.

 

Як повідомляла "УМ", днями Європарламент проголосував за вільну торгівлю з Україною, але ввів обмеження, які вимагали фермери низки країн ЄС.