Москалькова запропонувала Україні угоду про паритетне припинення переслідування

11:44, 08.09.2019
Москалькова запропонувала Україні угоду про паритетне припинення переслідування

(УНІАН)

Уповноважена з прав людини в Росії Тетяна Москалькова висловила пропозицію щодо укладення угоди між Україною та Росією щодо осіб, які беруть участь в «процесах із повернення» з метою недопущення їхнього подальшого залучення до кримінальної відповідальності.

 

Про це повідомляє Радіо Свобода

 

«Важливо провести широку роз’яснювальну роботу про гарантії прав громадян, що беруть участь в процесах з повернення з метою недопущення їхнього подальшого залучення до кримінальної відповідальності в разі бажання переміститися з України в Росію або назад, а також не допустити можливих спекуляцій, пов’язаних зі зверненням у міждержавні судові органи і міжнародні організації під надуманими приводами. Це призводить до необхідності в перспективі вийти на укладення міждержавної угоди про врегулювання правового становища осіб, які мають громадянство Росії і України, і бажають повернутися додому», – заявила російська омбудсмен.

 

За її словами, варто напрацювати інструментарій, який би міг правовими засобами вирішити питання про припинення кримінального переслідування осіб, залучених до процесу повернення, «на паритетних засадах».

 

Як повідомляла УМ, 7 вересня між Україною і Росією відбувся масштабний обмін утримуваними особами.

 

Після цього, президент України Володимир Зеленський сказав, що домовленості з Володимиром Путіним щодо першого етапу завершення війни на Донбасі виконані.

 

В Україну в рамках обміну прибули 35 українців, серед яких політв’язні Олег Сенцов, Олександр Кольченко, Володимир Балух, Роман Сущенко, Микола Карпюк, Станіслав Клих, Павло Гриб, Євген Панов, Артур Панов, Едем Бекіров, Олексій Сизанович, а також захоплені Росією біля Керченської протоки моряки.

 

Група Європейської народної партії, найбільша в Європарламенті, привітала Олега Сенцова та інших українців зі звільненням з російських в'язниць.

 

Керівництво ОБСЄ вітає обмін ув'язненими між Росією та Україною.