Риба в Канівському водосховищі загинула через «нічну задуху»

13:18, 28.06.2019
У Канівському та Кременчуцькому водосховищах, в межах Черкаської області не виявлено перевищень по хімічним та забруднюючих речовинах, внаслідок яких могла б загинути риба.
 
Про це заявив начальник управління екологічного нагляду у Черкаській області Олександр Позняков після того, як із Київщини до берегів Канева принесло масу мертвої риби.
 
"У Канівському районі станом на 27 червня за результатами проведених аналізів поверхневої води, відібраної в акваторії Канівського та Кременчуцького водосховищ, перевищень концентрацій гідрометричних показників не виявлено, згідно нормативів екологічної безпеки водних об'єктів", - наголошує чиновник.
 
Він каже, що для підтримання життя рибам та всім іншим водним організмам потрібен кисень. Запаси кисню у природних водоймах поповнюються за рахунок розчинення його у воді з повітря (50%) та фотосинтезуючої діяльності водоростей.
 

"Тож ймовірною причиною замору риб у водосховищі є "нічна задуха", коли вночі або перед світанком спостерігається дефіцит кисню із-за припинення процесу фотосинтезу та постачання його з повітря. В цей період кисень витрачається для дихання водних живих біоресурсів, а виділяється його мало", - припускає Олександр Позняков.
 
І пояснює, задухам сприяє також тривала штильова погода, коли водяні шари вертикально не перемішуються, а кисень, зосереджений у придонних шарах, поглинається відмерлими рештками рослин і тварин для їх гниття.
 
"Немалу роль в заморі риб відіграє температура води. Чим більша температура води, тим кисень гірше затримується у товщі води. За високої температури йде велике споживання кисню водними біоресурсами. При цьому екосистема не збалансована, що також призводить до замору риби", - підсумовує Позняков.