У Криму знову обшукують кримських татар

10:11, 10.06.2019
У Криму знову обшукують кримських татар

(Кримська солідарність/Фейсбук)

В анексованому Криму вранці в понеділок, 10 червня, силовики влаштували чергові обшуки у місцевих жителів, є затримані.

 

Про це повідомляє у Facebook спільнота "Кримська солідарність".

 

"Надійшла інформація про те, що відразу за трьома адресами ведуться слідчі заходи: в місті Алушта - у Ельдара Кантемирова, в селі Строганівка Сімферопольського району - в Ескендера Сулейманова (рідний брат Руслана Сулейманова, затриманого 27 березня 2019 року), в селі Кам'янка Сімферопольського району - інформація з'ясовується. Ще за однією адресою також ведуться слідчі заходи: Алуштинський район, село Малий Маяк - Месутов Руслан", - йдеться в повідомленні.

 

Пізніше стало відомо, що обшук в Ескендера Сулейманова завершено, чоловіка затримали. Слідчий заявив, що справа Сулейманова буде об'єднана зі справою "другої Сімферопольської групи Хізб ут-Тахрір".

 

Крім того, є повідомлення про обшук у селі Ізобільне Алуштинської міськради в будинку голови місцевої релігійної громади Ленура Халілова.

 

Також в Білогірську, в будинку Різи Омерова, сина Енвера Омерова зараз ведуться слідчі заходи. Що стосується самого Енвера Омерова, то, як повідомляється, його затримали.

 

"Біля в'їзду на кримський міст сьогодні вночі співробітники ДПС зупинили автомобіль, в якому в Ростов-на-Дону прямували родичі підсудних Сімферопольської групи ХТ, де сьогодні мають відбутися дебати сторін. Після трьох годин утримання без причин, без складання необхідних процесуальних документів затриманий і доставляється до відділу поліції міста Керч батько Фатми Ісмаїлової Енвер Омеров", - цитують в спільноті слова адвоката Маммета Мамбетова.

 

Повідомляється, що затриманому Енверу Омерову "стало дуже зле, йому викликали швидку". "Прибулі медики зробили йому уколи і просили не турбувати його, оскільки у нього дуже високий тиск. Однак співробітники ДПС не дали йому можливості оговтатися і повезли у відділення поліції", - зазначили в спільноті.

 

Пізніше стало відомо, що у дружини Різи Омерова під час обшуків від пережитого стресу почалися передчасні пологи на сьомому місяці вагітності. Зараз її відвезли до пологового будинку.

 

Як повідомляла УМ, у березні після масових обшуків в 23 будинках в Сімферополі у районах Кам'янка та Строганівка і в двох будинках в селі Володимирівка Білогірського району окупанти в Криму затримали 20 кримських татар. Їх підозрюють у причетності до організації "Хізб ут-Тахрір", яка заборонена в Росії з 2003 року.

 
28 березня у Ростові-на-Дону були затримані Осман Аріфмеметов, Ремзі Бекіров та Владлен Абдулкадиров.
 
 
Через масову облаву ФСБ 55 дітей кримських татар залишилися без батьківської опіки.
 
Через облаву ФСБ на кримських татар Україна звернулася до ЄС.
 
20 лютого 2014 року, військові Росії вторглися до Криму і почали окупацію українського півострова.