Через масову облаву ФСБ 55 дітей кримських татар залишилися без батьків

11:33, 28.03.2019
Через масову облаву ФСБ 55 дітей кримських татар залишилися без батьків

Діти затриманого в окупованому Криму Ерфана Османова (фото: atr.ua)

Внаслідок наймасовішої за роки окупації Криму облави ФСБ на кримьских татар 55 дітей залишилися без батьківської опіки.
 
Як відомо, після масових обшуків в 23 будинках в Сімферополі у районах Кам'янка та Строганівка і в двох будинках в селі Володимирівка Білогірського району окупанти в Криму затримали 20 кримських татар. Їх підозрюють у причетності до організації "Хізб ут-Тахрір", яка заборонена в Росії з 2003 року.
 
1. Шабан Умеров
2. Рустем Сейтхалілов
3. Різа Ізетов
4. Фархад Базаров 
5. Джеміль Гафаров
6. Сейран Муртаза
7. Алім Карімов
8. Тофік Абдулгазієв
9. Білял Аділов
10. Меджит Абдурахманов 
11. Рустем Шейхалієв
12. Сейтвелі Сейтабдієв
13. Яшар Муєдінов
14. Іззет Абдуллаєв
15. Асан Яников
16. Енвер Аметов 
17. Руслан Сулейманов 
18. Акім Бекіров
19. Ерфан Османов
20. Сервет Газієв
 
Дев'ять з них були заарештовані судом Сімферополя до 15 травня: Меджіт Абдурахманов, Тофік Абдулгазіев, Сейтвелі Сейтнабдіев, Рустем Сейтхалілов, Акім Бекіров, Фархат Базаров, Сервер Газієв, Сейран Муртаза, Ерфан Османов.
 
Також під час обшуку в мікрорайоні Кам'янка Сімферополя були затримані двоє з тих, хто прийшов підтримати своїх співвітчизників, - Ескендер Мамутов і Еміль Зіядінов, повідомив Антон Наумлюк. Першого з них заарештували на п'ять діб, другому присудили штраф у розмірі 500 російських рублів за звинуваченням в "непокорі законним вимогам поліції".
 
Цьому передувала бійка між російськими силовиками і жителями Кам'янки, передає "Крим.Реалії".
 
Всього обшуки були проведені в 35 будинках кримських татар. Тих, кого не було вдома, ФСБ шукали в сусідів.
 
Для дітей кримських татар, які були затримані вранці 27 березня в результаті масової облави ФСБ, розпочато збір коштів, повідомив журналіст, ведучий телеканалу ATR Шевкет Наматуллаєв.
 

Журналіст оприлюднив рахунок, на який можна надіслати фінансову допомогу: картка ПриватБанку 4149 4390 0416 6017 (гривні), 4149 4991 1 754 9103 (долари).
 
Нагадаємо, напередодні окупанти з ФСБ, ОМОН і Росгвардії провели обшуки в 23 будинках в Сімферополі і в двох будинках в Білогірському районі. Пізніше стало відомо ще про три обшуки в Червоногвардійському районі.
 
Всього, за даними активістів, силовики нагрянули за 35 адресами. Адвокатів до будинків підзахисних не пустили.
 
Через облаву ФСБ на кримських татар Україна звернулася до ЄС.
 
Як відомо, "Хізб ут-Тахрір - міжнародна ісламська політична партія, заснована у 1953 році у Східному Єрусалимі суддею місцевого шаріатського апеляційного суду Такіуддіном ан-Набхані.
 
"Хізб ут-Тахрір" визнана терористичною організацією в Росії і Казахстані. Також члени партії переслідуються у деяких країнах Середньої Азії, однак за не пов'язаними з тероризмом обвинуваченнями.
 
У Німеччині діяльність організації також було заборонено за невизнання Ізраїлю, однак ця заборона стосується тільки публічної діяльності партії, і німецькі правоохоронні органи не переслідують членів "Хізб ут-Тахрір". В усіх інших країнах Європи та Америки партія діє легально та публічно.