Імам мечеті в окупованому Севастополі був затриманий після обшуків ФСБ

19:59, 15.04.2019
Імам мечеті в окупованому Севастополі був затриманий після обшуків ФСБ

Мечеть у Штормовому, яка зазнала обшуків ФСБ (кадр відео)

У селі Штурмове, яке належить до Севастополя в окупованому Криму, силовики ФСБ обшукали мечеть та помешкання її імама (духовного керівника).
 
Після обшуку мечеті імам Рустем Абілєв був затриманий.
 
Як повідомляє у Facebook правозахисна організація "Кримська солідарність", під час обшуків були присутні представники телеканалів "Россия 1", місцевого "ІКС-ТВ" та інших російських засобів масової інформації.
 
Зазначається, що Абілєв працює лікарем-стоматологом, веде стоматологічну практику у власній клініці.
 
Водночас, як пишуть "Крим Реалії", ФСБ Росії повідомила про обшуки в мешканця Севастополя, не називаючи його ім’я.
 
Проти нього відкрили справу про нібито заклики до екстремістської діяльності під час публічного виступу.
 
Підконтрольні Кремлю правоохоронці називають мусульманина "лідером групи радикальних ісламістів", який "проводив проповіді з використанням забороненої літератури, в яких закликав до насильницьких дій щодо громадян, які не поділяють його релігійних переконань".
 
Окупанти кажуть, що чоловік нібито "обробляв" прихожан і залучав їх до "екстремістської діяльності".
 
Обшуки у нього проводили ФСБ, МВС і Росгвардія. Вони нібито вилучили заборонену літературу, документи, комп'ютерну техніку, засоби зв'язку та інші предмети.
 
Нагадаємо, 27 березня в окупованому Криму ФСБ провели наймасовішу облаву на кримських татар. 20 кримських татар були затримані в окупованому Сімферополі і Білогірському районі, ще троє були затримані наступного дня в Ростові-на-Дону.
 
Їх звинувачують у причетності до організації "Хізб ут-Тахрір", що заборонена в Росії з 2003 року.
 
29 березня Київський районний суд Сімферополя в окупованому Криму арештував усіх 23 затриманих під час обшуків кримських татар до 15 травня.
 
Через облаву ФСБ на кримських татар Україна звернулася до ЄС.
 
Як відомо, "Хізб ут-Тахрір - міжнародна ісламська політична партія, заснована у 1953 році у Східному Єрусалимі суддею місцевого шаріатського апеляційного суду Такіуддіном ан-Набхані.
 
"Хізб ут-Тахрір" визнана терористичною організацією в Росії і Казахстані. Також члени партії переслідуються у деяких країнах Середньої Азії, однак за не пов'язаними з тероризмом обвинуваченнями.
 
У Німеччині діяльність організації також було заборонено за невизнання Ізраїлю, однак ця заборона стосується тільки публічної діяльності партії, і німецькі правоохоронні органи не переслідують членів "Хізб ут-Тахрір". В усіх інших країнах Європи та Америки партія діє легально та публічно.
 
Представники "Хізб ут-Тахрір" називають своєю місією об'єднання всіх мусульманських країн в ісламському халіфаті, але вони відкидають терористичні методи досягнення цього і кажуть, що зазнають несправедливого переслідування в Росії. Верховний суд Росії заборонив "Хізб ут-Тахрір" у 2003 році, включивши організацію до списку 15 об'єднань, названих "терористичними".