Суд окупованого Сімферополя арештував 10-го затриманого під час облави ФСБ

16:10, 28.03.2019
Енвер Аметов, один з 20 затриманих під час масової облави ФСБ на будинки кримських татар, отримав запобіжний захід у вигляді тримання в СІЗО до 15 травня 2019 року.
 
Таке рішення виніс підконтрольний Кремлю Київський райсуд окупованого Сімферополя.
 
Про це "Крим.Реалії" повідомила кримськотатарська активістка Лютфіє Зудієва.
 
Як зазначається, сьогодні суд розгляне клопотання слідства окупантів про запобіжний захід решті фігурантів. Засідання проходять за закритими дверима.
 
При цьому, де зараз перебуває кримськотатарський активіст Едем Яячиков, якого шукають після обшуків у Криму, досі невідомо.
 
Ремзі Бекірову, Різі Ізетову, Руслану Сулейманову, Фариду Базарову і Шабану Умерову інкримінують ч. 1 ст. 205.5 КК Росії (організація діяльності терористичної групи). Інших затриманих підозрюють в участі у діяльності терористичної організації (ч. 2 ст. 205.5 КК Росії).
 
Захисники заарештованих і засуджених у "справі Хізб ут-Тахрір" кримчан вважають їх переслідування мотивованим за релігійною ознакою. Адвокат Еміль Курбедінов зазначає, що переслідувані у цій справі російськими правоохоронними органами - переважно кримські татари, а також українці, росіяни, таджики, азербайджанці та кримчани іншого етнічного походження, які сповідують іслам.
 
Нагадаємо, після масових обшуків в 23 будинках в Сімферополі у районах Кам'янка та Строганівка і в двох будинках в селі Володимирівка Білогірського району окупанти в Криму затримали 20 кримських татар. Їх підозрюють у причетності до організації "Хізб ут-Тахрір", яка заборонена в Росії з 2003 року.
 
Дев'ять з них були заарештовані судом Сімферополя до 15 травня: Меджіт Абдурахманов, Тофік Абдулгазіев, Сейтвелі Сейтнабдіев, Рустем Сейтхалілов, Акім Бекіров, Фархат Базаров, Сервер Газієв, Сейран Муртаза, Ерфан Османов.
 
Також під час обшуку в мікрорайоні Кам'янка Сімферополя були затримані двоє з тих, хто прийшов підтримати своїх співвітчизників, - Ескендер Мамутов і Еміль Зіядінов. Першого з них заарештували на п'ять діб, другому присудили штраф у розмірі 500 російських рублів за звинуваченням в "непокорі законним вимогам поліції".
 
28 березня у Ростові-на-Дону були затримані Осман Аріфмеметов, Ремзі Бекіров та Владлен Абдулкадиров.
 
Всього, за даними активістів, силовики нагрянули за 35 адресами. Адвокатів до будинків підзахисних не пустили.
 
Як повідомляла "УМ", через масову облаву ФСБ 55 дітей кримських татар залишилися без батьківської опіки.
 
Через облаву ФСБ на кримських татар Україна звернулася до ЄС.
 
Як відомо, "Хізб ут-Тахрір - міжнародна ісламська політична партія, заснована у 1953 році у Східному Єрусалимі суддею місцевого шаріатського апеляційного суду Такіуддіном ан-Набхані.
 
"Хізб ут-Тахрір" визнана терористичною організацією в Росії і Казахстані. Також члени партії переслідуються у деяких країнах Середньої Азії, однак за не пов'язаними з тероризмом обвинуваченнями.
 
У Німеччині діяльність організації також було заборонено за невизнання Ізраїлю, однак ця заборона стосується тільки публічної діяльності партії, і німецькі правоохоронні органи не переслідують членів "Хізб ут-Тахрір". В усіх інших країнах Європи та Америки партія діє легально та публічно.
 
Представники "Хізб ут-Тахрір" називають своєю місією об'єднання всіх мусульманських країн в ісламському халіфаті, але вони відкидають терористичні методи досягнення цього і кажуть, що зазнають несправедливого переслідування в Росії. Верховний суд Росії заборонив "Хізб ут-Тахрір" у 2003 році, включивши організацію до списку 15 об'єднань, названих "терористичними".