Замість каштанів на Хрещатику висадять платани

21:55, 20.03.2019
Замість каштанів на Хрещатику висадять платани

Традиційні каштани на головній вулиці Києва - Хрещатику - замінять платани.
 
Про це в інтерв'ю "Вечірньому Києву" розповів заступник генерального директора комунального об'єднання "Київзеленбуд" Дмитро Заруба.
 
"За результатами голосування за програмою "Обери дерево" для Хрещатика більшість киян висловилася за платан. Це дерево дуже стійке до хвороб, шкідників, міських умов загазованості й інших шкідливих чинників", - стверджує Заруба.
 
За його словами, платан не вимагає регулярного поливу та витримує низькі і високі температури повітря.
 
"У наступному році планується реконструкція Хрещатика. Зі свого боку, ми будемо рекомендувати комунальної корпорації "Київавтодор", яка є замовником робіт, врахувати побажання киян щодо висадки платанів і продумати систему, за якої коріння цих дерев в подальшому б не "піднімали" дорожнє покриття", - зазначив чиновник.
 
Заруба пояснив, що каштани, висаджені вздовж столичних доріг, на жаль, не витримують сучасних умов міста - забруднення повітря, потепління клімату, розмноження шкідників.
 
"Врешті-решт сіль, яку взимку використовують як протиожеледний засіб, теж руйнує кореневу систему улюблених киянами дерев ... Звучали пропозиції замінити натрій хлор, яким посипають столичні вулиці безпечною для дерев речовиною - магнієвою сіллю, але цей реагент виявився дуже дорогим", - каже чиновник.
 
"З одного боку, кияни вимагають прибрати лід і сніг з київських вулиць, з другого - зберегти дерева. Зрештою, виникає ситуація, як у медицині, коли одне лікуєш - інше калічиш", - нарікає Заруба.
 
Водночас комунальник запевнив, що Київ без каштанів не залишиться.
 
"На столичних алеях ці дерева замінять більш стійкі рослини - платани, катальпи, акації, клени та сакури. Водночас у парках і скверах каштани не тільки залишаться, але і будуть висаджуватися нові. Адже з каштанами пов'язана історія Києва, тому немає сенсу міняти і шукати новий зелений символ столиці", - каже Заруба.
 
Нагадаємо, молоді, але скандально відомі каштани, висаджені 5 років тому замість сорту "Бріотті" вздовж прої­жджої частини на Хрещатику, почали всихати.