Скандальні каштани: чому всихають символи Києва

01.11.2016
Скандальні каштани: чому всихають символи Києва

Листя на нещасних деревах облетіло задовго до осені. (Фото Юрія САПОЖНІКОВА.)

На Хрещатику гинуть молоді, але скандально відомі каштани, висаджені три роки тому замість сорту «Бріотті» вздовж прої­жджої частини.
 
Дерева мучаться самі та псують загальний вигляд центральної вулиці столиці. Але прибрати їх не можна — вони є речовими доказами у кримінальній справі... 
 
Хто ходив нинішнім літом центром столиці, напевне ж, звернув увагу на пожухлі, безлисті молоді каштани, виса­джені вздовж проїжджої частини Хрещатика.
 
Видовище, прямо скажемо, неприємне. Особливо воно впадало у вічі та псувало всю картину під час проведення святкового параду на День незалежності.
 
Тривогу ж щодо жалюгідного стану дерев забив наприкінці літа відомий еколог Олександр Соколенко.
 
На своїй сторінці у «Фейсбуці» він повідомив: «За вікном серпень, а «каштани-підробки» на Хрещатику вже стоять голі. Близько 70% саджанців каштанів, що були у 2013 році «в урочистій обстановці» посаджені тут за участі очільників міста, всохли або доживають останні дні.
 
Решта виглядає трохи краще, але так само перебуває у незадовільному стані. Деякі екземпляри повторно зацвіли, що є аномалією розвитку та свідчить про виснаження дерев. Зазвичай повторне цвітіння передує загибелі каштанів. За іронією долі, саджанці навпроти Київради перебувають у найгіршому стані, тут не збереглося практично жодного живого дерева».
 
Ідеться про нашумілі свого часу м’ясочервоні каштани сорту «Бріотті», які завезли аж з Італії й висадили на головній вулиці столиці начебто з благою метою — вони не лише гарні на вигляд, а й стійкі до хвороб та забруднення зовнішнього середовища.
 
Історія ж їх появи тут майже детективна. Восени 2012 року  комунальне підприємство з утримання зелених насаджень Шевченківського району Києва провело тендер на закупівлю 289 саджанців цього сорту.
 
Його виграла фірма ТОВ «Професійний садівник», яка сама не імпортувала каштани з Італії, а найняла для цього приватне підприємство «Ед Марліс».
 
Воно успішно доставило деревця з далекої Італії, і їх у березні-квітні висадили на Хрещатику.
 
Задля показухи участь у цій акції взяли тодішній мер Олександр Попов зі своїм заступником Галиною Герегою, які особисто увіткнули в землю по 5 дерев.
 
Однак уже в травні, коли каштани зацвіли, виявилося, що лише два з усіх саджанців були дійсно сорту «Бріотті», 18 — сорту «Баумана», 11 — «Глобра», решта ж виявилися звичайними кінськими каштанами, що підтверджено результатами експертизи науково-дослідної лабораторії Ботанічного саду імені академіка Фоміна.
 
Прокуратура Києва відкрила кримінальне провадження за зловживання при закупівлі каштанів, у ході якого встановили, що в результаті різниці цін на прості каштани та «Бріотті» було допущено розтрату бюджетних коштів майже на 1 млн. грн., на які закуплено 200 саджанців у приватної італійської фірми Vivai Sandro Bruschi.
 
За результатами розслідування, 27 травня тодішній голова КМДА Олександр Попов наказав звільнити директора комунального підприємства з утримання зелених насаджень Шевченківського району Олександра Цимбалюка, який відповідав за закупівлю саджанців.
 
У свою чергу, депутати Київради створили тимчасову комісію з розслідування ситуації з каштанами. 4 червня директор фірми «Ед Марліс», яка доставляла саджанці, Едуард Мартиненко на її засіданні повідомив, що вони домовилися з керівниками італійської компанії, в якої закупили деревця, про те, що іноземці згодні замінити їх на каштани «Бріотті»...
 
Про ті події пан Мартиненко розповів нещодавно таке: «Коли ми отримували саджанці вперше, то визначити, який це сорт, було просто неможливо — вони мали голі гілки, а кора на всіх однакова. (Цей факт підтвердила на засіданні депутатської комісії й дендролог ботанічного саду імені академіка Фоміна Зінаїда Бонюк. — Авт.).
 
Тож ми просто перевезли отримані саджанці з Італії до Києва, відповідно розмитнивши їх.
 
Якби були допущені якісь порушення з мого боку, то численні перевірки КРУ, міліції та прокуратури їх би виявили, і мене давно вже посадили б до в’язниці.
 
Тоді ніхто навіть подумати не міг, що можлива така підміна. Коли ж вона виявилася, то нам начебто вдалося домовитися з керівниками італійської фірми про те, що вони замінять 200 саджанців.
 
Але коли ми поїхали туди з заступником міського голови Ігорем Добруцьким, то нам запропонували саджанці зовсім інших порід, наприклад, платанів.
 
Київська сторона не погодилася на таку пропозицію, тоді італійці також відмовилися надати нам «Бріотті»...
 
А щодо того, чому каштани всихають, то, напевне, за ними не було належного догляду і поливу».
На цей закид, а також щодо ситуації з каштанами взагалі заступник начальника управління зелених насаджень (УЗН) Шевченківського району Сергій Круть повідомив нам таке.
 
Рішення про необхідність заміни лип на вул. Хрещатик на дерева каштана кінського м’ясочервоного «Біотті» було прийнято 15 грудня 2011 року на засіданні спеціальної комісії з напрацювання пропозицій із покращення стану зелених насаджень на вул. Хрещатик, створеної наказом КО «Київзеленбуд».
 
Відповідно до розпорядження КМДА № 454 від 22.03.2012 р., КП УЗН Шевченківського району було проведено процедуру відкритих торгів на закупівлю робіт «Капітальний ремонт зелених наса­джень на вул. Хрещатик (бульварна та вулична частини)».
 
За їх результатами переможцем стало ТОВ «Професійний садівник», із яким і було укладено договір на виконання робіт, відповідно до якого підрядник несе відповідальність за якість своїх і придбаних ним матеріалів, а також за якість і відповідність виконаних робіт проектно-кошторисній документації, в тому числі усіма субпідрядними організаціями.
 
«У зв’язку з тим, що висаджені дерева не відповідали зазначеним у договорі, КП УЗН Шевченківського району подало позов до суду на ТОВ «Професійний садівник» із вимогою замінити їх каштанами «Бріотті», — зазначив Сергій Круть. — А оскільки цього не було зроблено, то ми звернулися до Господарського суду Київської області з вимогою повернути сплачені кошти в сумі 1 млн. 500 тис. грн. разом зі штрафними санкціями. І виграли цей процес. Проте «Професійний садівник» подав касацію в Апеляційний суд м. Києва, і зараз ця справа перебуває там на розгляді. 
З метою ж збереження цих каштанів нами вживаються всі необхідні заходи щодо догляду та утримання: дерева регулярно поливаються, проводиться підживлення, внесення препаратів для боротьби зі шкідниками та інші заходи. Але дерева практично гинуть, оскільки вони перенесли великий стрес, і під час Революції гідності в 2014 році за ними фактично не доглядали, тоді як саме в цьому віці їм потрібен був серйозний догляд. Та й узагалі Хрещатик, а особливо територія біля міськадміністрації, не найкраще місце для росту каштанів — тут краще прижилися б дерева інших порід». 
 
На моє ж запитання, чи не ліпше було б тоді замінити їх, щоб не знущатися над ними і не псувати вигляду центральної вулиці, пан Круть відповів: «Ми цього зробити не можемо, оскільки вони є речовими доказами у кримінальній справі, яка поки що не завершена, — тож дозвіл на заміну може дати тільки слідчий, хоча, можливо, і міська влада. Але нам таких вказівок не було».
 
Для повноти картини ми хотіли отримати коментар від керівника товариства з обмеженою відповідальністю «Професійний садівник» Петра Кравця. Секретар записала всі наші координати і сказала: «Він з вами зв’яжеться, якщо захоче щось сказати». Пройшло два тижні — не захотів... 
 

КОМЕНТАР ФАХІВЦЯ

Юрій Клименко,
доктор сільськогосподарських наук, завідувач відділу 
дендрології Національного ботанічного саду:
 
— Каштани добре почувалися в Києві у ХІХ столітті, коли було мало автомобілів. Зараз же дуже багато дерев, які ростуть уздовж вулиць, потерпають від шкідливих вихлопів, а також від гіркокаштанової мінуючої молі та крайового опіку листа.
 
Каштани сорту «Бріотті» вважаються стійкішими до цих «агресорів», але й вони не витримають у нашій столиці.
 
До того ж їх потрібно інтенсивно поливати і залишати навколо стовбура вільний ґрунт на діаметр крони — не менше 10 метрів, щоб коріння могло всмоктувати достатню кількість вологи.
 
А це в Києві практично повсюди порушується — корені ростуть під асфальт, де вологи практично немає.
 
Тож такі чинники, на мою думку, і призвели до фактичного всихання каштанів на Хрещатику. Їх потрібно висаджувати між будинками та на вулицях, де мало машин і багато вільного ґрунту.
 
Для центру ж міста ми пропонували б використовувати клен гостролистий кулястий, який має компактну крону, або ж акацію білу кулясту, яка, до того ж, іще й посухостійка (до речі, такі дерева висаджені вздовж проспекту Перемоги в районі зоопарку — вони мають гарний вигляд. — Авт.).
 
Минулого року навіть була нарада в міськадміністрації, на якій ми пропонували підібрати для різних зон міста різні дерева, але чомусь ця пропозиція не знайшла підтримки.