Видворені з Молдови російські дипломати вербували бойовиків на Донбас

18:14, 13.06.2017
Видворені з Молдови російські дипломати вербували бойовиків на Донбас

Посольство Росії у Молдові (Reuters)

У розвідці Молдови вважають, що п'ятеро російських дипломатів, яких видворили з країни минулого місяця, були шпигунами та вербували бойовиків для участі у конфлікті на Донбасі. Про це агенству Reuters повідомило джерело в уряді та два неназвані дипломатичні джерела.
 
За даними агентства, дипломати були офіцерами, що працювали під прикриттям на російську військову розвідку. Молдовські чиновники вважають, що росіяни вербували бойовиків з Гагаузії, яких перед боями відправляли у напіввійськовий тренувальний табір в Ростовській області на півдні Росії. Втім джерела, що спілкувалися на умовах анонімності, не уточнюють, яким чином та скільки саме було завербовано бойовиків.
 
За даними джерел, СБУ повідомляла молдовську владу про гагаузів, які борються на сході України.
 
Відповідаючи на питання Reuters, чи були п'ятеро росіян офіцерами ГРУ, прес-секретар молдовського МЗС заявила, що вони дипломати і відмовилася коментувати далі. 
 
Міністерства закордонних справ  та оборони Росії відмовилися коментувати агенству цю інформацію. Проте вже сьогодні заступник голови МЗС Росії Григорій Карасін назвав це "порожньою балаканиною" і заявив, що дипломати "виконували абсолютно зрозумілі службові обов'язки". Про це Карасін заявив у коментарі "РИА Новости".
 
"Це абсолютно порожня балаканина, не підкріплена жодними фактами. Це спеціально хтось намагається прогнати інформаційну хвилю. Тим більше, що в Молдові непросте внутрішнє становище і йде протистояння політичних сил", - сказав Карасін.
 
Карасін запевнив, що "люди (дипломати, - ред.) виконували абсолютно зрозумілі службові обов'язки, брали участь в двосторонніх контактах по військовій лінії".
 
Як повіомляла "УМ", 29 травня Молдова видворила п’ятьох російських дипломатів, оголосивши їх персонами нон грата. Згодом в уряді пояснили, що це було зроблено на основі інформації спецслужб.