Із Молдови видворили п’ятьох російських дипломатів

07:35, 30.05.2017
Із Молдови видворили п’ятьох російських дипломатів

Російським дипломатам дали лише три доби на збори валіз у Кишиневі.

П'ятеро дипломатів посольства Росії в Молдові оголошено персонами нон грата, їм наказано залишити Кишинів протягом 72 годин.

 

Про видворення дипломатів повідомила ЗМІ речник МЗС Молдови Анна Самсон у понеділок ввечері.

 

Цю інформацію підтвердив і посол Росії в Молдові Фаріт Мухаметшин. За його словами, ноту про видворення було відправлено в посольство Росії в понеділок у другій половині дня.

 

Прізвищ дипломатів не називають. За інформацією видання Newsmaker, один з них є помічником військового аташе посольства Росії в Молдові Олександра Грудіна.

 

Зауважимо, що Олександр Грудін замішаний у справі колишнього депутата від Демпартії Юрія Болбочану, якого в Молодові арештували за шпигунство і зраду Батьківщині. Спецслужби Молдови закидають саме Грудіну вербування колишнього депутата.

 

Президента Молдови Ігоря Додона, відомого проросійськими поглядами, обурило оголошення персонами нон грата п’ятьох російських дипломатів. Він вважає, що рішення про видворення росіян було схвалене на замовлення Заходу.

 

"Уряд здійснив обурливий жест щодо нашого стратегічного партнера Російської Федерації. Сьогодні від посла зажадали, щоб п'ять російських дипломатів покинули Молдову протягом 72 годин", - написав Додон написав на своїй сторінці у Facebook.

 

На його думку, так звані «євроуніоністи роздратовані успіхами президента, досягнутими в останні місяці, і вирішили піти на прямі провокації, які несуть в собі ризик значного погіршення молдовсько-російських відносин».

 

"Попереджаю з усією відповідальністю цю владу, що схвалене нею рішення вплутатися в геополітичні "ігри" Брюсселя і Вашингтона, а також в "ігри" військових структур НАТО в цьому регіоні є дуже небезпечним", - додав Додон.

 

Нагадаємо, курс Додона на співпрацю з Росією критикують в непідконтрольному йому уряді Молдови і навіть планують оголосити йому імпічмент.

 

Минулої п'ятниці, 26 травня Естонія заявила про видворення з країни двох російських дипломатів.