Розвідку Міноборони очолив координатор розгону Євромайдану?

10:54, 16.10.2016
Розвідку Міноборони очолив координатор розгону Євромайдану?

Петро Порошенко призначив начальником Головного управління розвідки Міністерства оборони України Бурбу Василя Васильовича. Відповідний Указ №466/2016 з’явився на сайті Президента України 15 жовтня. Його попередник, генерал Валерій Кондратюк, іншим указом призначений заступником Глави Адміністрації Президента України на місце трагічно загиблого Андрія Таранова.

 

Водночас Бурба Василь Васильович фігурує у списках координаторів «антитерористичних операцій» «Бумеранг» та «Хвиля», згідно із якими МВС та СБУ намагались розігнати Майдан. Нагадаємо, що ці списки у лютому 2014 року оприлюднив на той час народний депутат України Геннадій Москаль.

 

Зокрема, відповідно до пунктів 11 та 18 цих списків, Бурба Василь Васильович, який тоді очолював 2 управління ГУ «К» СБУ, був відповідальний за «блокування автомобільних доріг на в’їздах до Києва» та повинен був «забезпечити необхідну кількість нарядів ДСНС» на випадок пожежі, вибухів тощо.

 

«Надаю прізвища та номери телефонів керівників підрозділів, що брали участь у силовому розгоні акцій протесу. На підставі цих даних Генпрокуратура має відкрити кримінальні провадження», - наголосив тоді Геннадій Москаль.

 

Наразі із оприлюдненого Геннадієм Москалем списку заарештовано лише екс-керівника Департаменту контррозвідки СБУ Володимира Біка, який мав забезпечити припинення трансляції «5-го каналу», каналів «24», «1+1», «EspresoTV» та «ТВі»

 

Також у жовтні 2014 року тодішній глава СБУ Валентин Наливайченко повідомив про затримання ще чотирьох офіцерів СБУ. Водночас він зазначив, що екс-глава СБУ Олександр Якименко переховується в Росії. Також там знайшли притулок «двоє його заступників і два керівники ключових департаментів, один з яких планував розгін Майдану, виставлення снайперських груп і інших спецпідрозділів».