Під Краматорськом відкрили меморіальну дошку діячу УНР Олександру Мицюку

22:25, 08.12.2021
Під Краматорськом відкрили меморіальну дошку діячу УНР Олександру Мицюку

Дошку встановлено на будівлі відділення поліції № 1 Краматорського райуправління поліції у смт Олександрівка. (Фото МВС)

Відкриття меморіальної дошки а честь міністра внутрішніх справ УНР Олександра Мицюка, який обіймав дану посаду в 1918-1919 роках, відбулося на Донеччині у середу, 8 грудня.

 

Дошку встановлено на будівлі відділення поліції № 1 Краматорського районного управління поліції у смт Олександрівка.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомила прес-служба МВС.

 

«Приклад Олександра Мицюка – це свідчення того, що українська душа проявляється і на Донеччині, і на Закарпатті, і в Одесі, і на території північних регіонів нашої держави. З історичних дописів ми бачимо, що ще 100 років тому він чітко усвідомлював всю сутність московського більшовицького режиму.

 

Ми маємо знати, шанувати своїх героїв і брати приклад, тому що головна битва за незалежність ще попереду», - зазначив перший заступник міністра внутрішніх справ України Євгеній Єнін.

 

Олександр Мицюк народився в 1883 році в селищі Олександрівка на Донеччині. Він є соратником багатьох відомих діячів української революції, перебував у засланні. Коли розпочалися визвольні змагання 1917-1921 років, одразу долучився до них. Обіймав різні державні посади, зокрема міністра внутрішніх справ (1918-1919 рр).

 

«Олександр Мицюк був сином простого селянина з Донеччини, а його життєвий шлях присвячений одній меті – боротьбі за незалежність України. Він є одним із батьків-засновників сучасного українського міністерства внутрішніх справ, міністром-практиком, який втілював реформи в складних умовах, а також вченим. Одним з перших він усвідомив злочинну, агресивну сутність концепції «русского мира» та передбачив, що буде далі», - повідомив голова ГО «Українська ініціатива» Юрій Косенко.

 

Крім цього, Олександр Мицюк - відомий науковець, юрист, економіст, соціолог, професор. Він викладав у декількох вишах, а також був ректором Українського вільного університету в Празі (Чехія).

 

Як повідомляла «УМ», меморіальну дошку полеглому захиснику Володимиру Аджавенку відкрили у Маріуполі.