Під Маріуполем знайшли два поховання зрубної культури

15:07, 18.07.2021
Під Маріуполем знайшли два поховання зрубної культури

Археологи знайшли на Донеччині поховання зрубної культури. (Фото Суспільне)

Наукова експедиція у складі викладачів та студентів Маріупольського державного університету виявила два поховання зрубної культури, доби пізньої бронзи, під час археологічних розкопок кургану поблизу села Комишувате, що у Маріупольському районі на Донеччині.

 

За словами археологів, знайдено поховання людини на лівому боці, головою на схід, що притаманне для зрубної археологічної культури.

 

Як інформує Україна молода, про це пише Суспільне.

 

"Похованого супроводжували два керамічних горщики. Один поруч із ним та один на перекритті поховань. У кургані доби пізньої бронзи таких поховань два. Їх виявили на території між селами Стародубівка та Комишувате. Колись тут у степах жили скотарі", - розповів журналістам заступник начальника археологічної експедиції Сергій Небрат.

 

За його словами, археологи навіть здивувались, коли починали розкопки, що тільки два поховання було виявлено.

 

«Вони за рядом ознак виокремлюються, і можна припустити, що це поховання, так би мовити, лідерів того часу – вождів», — додав археолог.

 

Поряд із кам’яною могилою, яку називають циста, знайдено й інше поховання, а також горщик та м’ясну їжу, яку поклали в могилу, рештки дерев'яної чаші з бронзовим окуттям. Це доволі рідкісна знахідка.

 

Свої знахідки археологи відправлять на дослідження антропологам. Вони визначать вік, стать та хвороби померлих. Потому кістки зберігатимуть у музеї університету.

 

Як повідомляла "УМ", на півночі Греції знайшли гробницю матері Олександра Македонського - цариці Олімпіади.