У мерії Харкова відмовляються прибрати орден Леніна

22:33, 05.05.2021
У мерії Харкова відмовляються прибрати орден Леніна

Так знімали барельєф із орденом Леніна у мерії Харкова в лютому.

Керівництво міськради Харкова вперто відмовляється прибирати зі стіни в холі мерії  орден Леніна, попри закон про декомунізацію.

 

Відтак, поліція почала перевірку законності розміщення у мерії радянської символіки.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляють «Факти ІСТV».

 

Нагадаємо, що у лютому співзасновник організації «Декомунізація. Україна» публічно зняв барельєф орден Леніна зі стіни і викликав поліцію.

 

Проте тоді правоохоронці не відкрили кримінальне провадження, а ледь не звинуватили активіста в порушенні закону, наголосивши на тому, що прибрати орден в рамках декомунізації мають працівники міськради.

 

Натомість чиновники повісили орден Леніна назад на стіну. І лише у квітні, після звернення активіста на гарячу урядову лінію, поліція розпочала перевірку законності дій місцевої влади.

 

Водночас, в Українському інституті національної пам`яті наголосили, що мерія Харкова має зняти орден Леніна і здати в музей. Але міська рада відмовляється це робити і готова навіть судитися.

 

«Цей орден висів, висить і буде висіти. Якщо у Інституту пам’яті є своя позиція, яку він вважає правильною, нехай звертається до суду», – наголосив виконувач обов’язків Харківського міського голови Ігор Терехов.

 

Тоді як активіст Вадим Поздняков каже, що поліція нині просто проводить перевірку і не внесла цю справу в ЄРДР. За його словами, якщо не буде результату, активісти звертатимуться до прокуратури.

 

Як повідомляла «УМ», наприкінці лютого 2021 року в Харкові вирішили вдруге перейменувати проспект імені генерала Петра Григоренка на честь маршала СРСР Георгія Жукова. Втім, суд зупинив ці наміри місцевої влади.