У Москві міркують щодо експлуатації мавзолею Леніна

15:13, 12.09.2020
У Москві міркують щодо експлуатації мавзолею Леніна

У Союзі архітекторів Росії вважають за доцільне зробити мавзолей філією Державного музею архітектури імені Щусєва.

Союз архітекторів Росії збирає банк ідей на кращу концепцію використання будівлі експлуатації мавзолею Леніна на Червоній площі в Москві.

 

Ідеї з майбутньої експлуатації мавзолею збирають на випадок, якщо тіло Володимира Леніна таки буде поховано згідно з православною традицією.

 

Як передає «УМ», про це інформує російське видання Комерсантъ з посиланням на положення конкурсу в суботу.

 

Організатори конкурсу зазначили, що перебування тіла Володимира Леніна в "самому серці країни, яка усвідомила історичні помилки минулого", суперечить сучасним уявленням про вічну пам'ять, "є порушенням російської православної традиції, а також волі самого вождя".

 

Зокрема, в Союзі архітекторів Росії вважають за доцільне зробити мавзолей філією Державного музею архітектури імені Щусєва і розмістити там експозицію про історію проектування всіх версій будівлі — фанерної, дерев'яної, гранітної.

 

Учасникам конкурсу пропонується скласти генеральний план з маршрутом, що зв'язує Мавзолей з музеєм на Воздвиженці. Інші ідеї використання Мавзолею "не тільки допускаються, але й вітаються".

 

Реєстрація учасників конкурсу проводитиметься до 19 жовтня, оголошення результатів заплановано на 13 листопада поточного року.

 

Організатори відзначають, що до складу журі, зокрема, запрошені глава Міністерства культури Росії Ольга Любимова, лідери КПРФ і "Справедливої Росії" Геннадій Зюганов і Сергій Миронов. Поки невідомо, чи прийняли вони запрошення.

 

Як повідомляла "УМ", 22 квітня російські комуністи попри карантин відзначили 150-ту річницю від дня народження колишнього лідера більшовиків Володимира Леніна у Москві на Червоній площі.