«Ніколи знову» має стосуватися і Путіна: В’ятрович про Другу світову

15:31, 02.09.2020
«Ніколи знову» має стосуватися і Путіна: В’ятрович про Другу світову

Ніхто й ніколи не має права безкарно розв’язати війну. І це правило має стосуватися не лише Мілошевича чи Хусейна, а й Путіна.

Питання, коли почалася Друга світова війна в Україні, з історичного перетворилося на політичне. На жаль, відповідь на нього не завжди знають навіть найвищі керівники держави.

 

Як повідомляє УМ, про це сказав народний депутат України (“Європейська солідарність”), історик, колишній голова Українського інституту національної пам’яті.

 

" менш важливим є питання, коли завершилася ця війна. Рівно 75 років тому, 2 вересня, уродженець Уманщини генерал-лейтенант Кузьма Дерев’янко поставив підпис під Актом про капітуляцію Японії, який поклав край Другій Світовій війні. Війні, яка тривала 6 років і 1 день та стала найбільшою трагедію людства", - сказав депутат.

 

Україна втратила в цій війні 10 мільйонів людей. Мешканці України гинули на фронті, у концтаборах, були жертвами Голокосту, репресій, були вбиті під час варварських каральних операцій, знищення міст і сіл.

 

Але попри це, українці зробили величезний внесок у перемогу світу над нацизмом. Українці стали першими, хто дав збройну відсіч агресорам – ще в березні 1939-го у Карпатській Україні.

 

Сім мільйонів українці билися з нацизмом у лавах польської, американської, британської і, звичайно, Червоної армії.

 

У вирі війни постала й Українська повстанська армія, яка піднесла прапор української незалежності. Боротьба УПА стала продовженням української революції і надихала нащадків, які врешті здобули незалежну Україну.

 

“Ніколи знову!” – це головний урок, який винесло людство з тієї війни. Ніхто й ніколи не має права безкарно розв’язати війну. І це правило має стосуватися не лише Мілошевича чи Хусейна, а й Путіна", - вважає В"ятрович..

 

 

Нинішня Росія не лише розв’язала агресивні війни, анексувала Крим, окупувала частину територій України, Грузії та Молдови, але і взяла на озброєння сталінську міфологію і витрачає величезні ресурси на її пропаганду в Україні та світі.

 

Щоб вистояти й перемогти, Україна має демонструвати рішучість, послідовність і національну єдність.

 

"У цей знаменний день ми маємо низько вклонитися всім, хто захистив Україну і світ від нацизму. І тим, хто сьогодні зі зброєю в руках захищає свободу і незалежність України. Тільки там, де пам’ятають загиблих є ті, хто захищає живих", - підсумував депутат.

 

Нагадаємо, сьогодні світ відзначає 75-ту річницю завершення Другої світової війни.