У Крижополі на Вінниччині перейменують частину вулиці Тютюнника на честь Порошенка

19:29, 28.08.2020
У Крижополі на Вінниччині перейменують частину вулиці Тютюнника на честь Порошенка

Селищна рада Крижополя і громада знайшли компроміс щодо перейменування частини вулиці генерал-хорунжого армії УНР Юрія Тютюнника на честь батька колишнього президента, Героя України Олексія Порошенка.

 

Як інформує «Україна молода», з посиланням на місцеві ЗМІ, компромісу досягли під час громадського обговорення питання щодо перейменування.

 

За словами секретарки Крижопільської селищної ради Людмили Пасічник, в обговоренні взяло участь 57 людей.

 

 

Як повідомляє Вінницький інформаційний портал «Вежа», учасники обговорення розглядали три пропозиції: в двох йшлося про перейменування частини вулиці (різної протяжності), в третій йшлося про залишення назви вулиці без змін.

 

Найбільшу кількість голосів набрала пропозиція з приводу розподілу вулиці і перейменування її частини (800 метрів) на честь Олексія Порошенка. Як пояснила пані Пасічник, загальна протяжність вулиці складає 2 800 метри.

 

"Такими вчинками ви робите Порошенку "ведмежу послугу". Виходить, що тепер кожен у кого є гроші купує історію. Це просто паплюження декомунізації, яку якраз Петро Порошенко і запровадив. Є велика кількість способів увіковічення людини: іменні гранти, премії, стипендії. Підрозділи Тютюнника воювали за звільнення Крижопільського вокзалу. Якщо ми будемо міняти назви вулиць постійно, коли будуть змінюватись політичні чи бізнесові інтереси, то вони будуть мінятись кілька разів на рік", - сказав під час громадських слухань обурений житель Крижополя Василь Снігур.  
 

Зазначимо, що вулиця Тютюнника починається в центрі селища, проходить через залізничне полотно і завершується в промисловій зоні. Перейменувати планують саме ту частину вулиці, де розташовані офіси та технічна база підприємства "ПК "Поділля".

 

Селищний голова Крижополя Олександр Третьяков повідомив, що ідея про перейменування вулиці українського військового на честь батька експрезидента належить працівникам підприємства “Поділля”, яке свого часу очолював Олексій Порошенко.

 

Далі слово за депутатами Крижопільської селищної ради, які мають остаточно вирішити чи перейменовувати частини вулиці.

 

Зауважимо, що раніше ідея про перейменування частини вулиці Тютюнника на честь Порошенка викликала обурення серед частини мешканців Крижополя і багатьох користувачів соцмереж з Вінниччини.

 

 

У коментарях на фейсбук-сторінці Крижопільської селищної ради частина людей обурювалася стосовно пропозиції перейменування вулиці генерал-хорунжого армії УНР Юрія Тютюнника.

 

Коментатори вказували зокрема на те, чи доцільно перейменовувати вулицю Тютюника, враховуючи що в селищі є інші вулиці, назви яких ніяк не пов’язані ні з Крижополем, ні з Україною.

 

До того ж, далеко не всі назви вулиць селища декомунізовані.

 

Як повідомляла «УМ», 16 червня 2020 року помер батько п’ятого президента Олексій Порошенко. 

 

Видатний військовий діяч УНР Юрій Тютюнник недноразово громив більшовистські війська у боях, один з ініціаторів Першого Зимового походу. Не склав зброю після інтернування українських частин у Польщі наприкінці 1920-го. Командувач повстанської армії у Другому Зимовому поході (листопад 1921-го).

 

У 1923-му завдяки спецоперації ГПУ Тютюнник був захоплений чекістами. Розстріляний у Москві 20 жовтня 1930-го.