Скіфське золото: Росія штучно затягує процес повернення артефактів Україні

20:20, 25.07.2020
Скіфське золото: Росія штучно затягує процес повернення артефактів Україні

Понад 500 експонатів з виставки «Крим: золото і таємниці Чорного моря» вже більше шести років не повертають Україні.

Росія змінила юридичну компанію, що представляє інтереси музеїв, найнявши «одну з найсильніших і найдорожчих компаній» у Нідерландах задля штучного розтягування судового процесу в Амстердамі  про повернення колекції «скіфського золота» Україні.

 

Ця компанія свого часу захищала інтереси «Газпрому», а нині відстоює позицію, що Нідерланди мають повернути артефакти кримським музеям.

 

Як інформує «Україна молода», про це повідомила заступник міністра МЗС України Еміне Джапарова в ефірі каналу «Дім».

 

«Так, це нескінченний процес. Я розумію, що його штучно розтягує Росія в просторі й часі, як нібито її там офіційно немає», –​прокоментувалазаступникміністра.

 

За її словами, зараз відбувається подача контраргументів.

 

«Українська позиція з точки зору права є дуже сильною. Шанси української сторони дуже великі, тому що ті документи, на які спираємося ми, кажуть, що скіфське золото, артефакти –​цемайноУкраїни, анекримськихмузеїв», –​зазначилапані Джапарова.

 

Раніше російські державні ЗМІ повідомили, що Апеляційний суд Амстердама проведе 2 вересня слухання з питання відводу судді у справі про "скіфське золото". Українська влада не коментувала це повідомлення.

 

У вересні 2019 року Україна також заявляла відвід головуючому судді Апеляційного суду міста Амстердама у справі про повернення колекції "скіфського золота".

 

 

ДОВІДКА «УМ»

 

Виставка «Крим: золото і таємниці Чорного моря», в якій налічувалося понад 500 експонатів з декількох музеїв Криму, проводилася в археологічному музеї Аллард Пірсона в Амстердамі з 7 лютого по 31 серпня 2014 року. Однак через анексію Росією Криму виставку не повернули в ці музеї.

 

Колективний позов про повернення експонатів до музею Аллард Пірсона подали чотири кримські музеї. Українська влада заявила, що артефакти не є власністю музеїв, а належать державі Україна. Музей в Нідерландах вирішив не передавати експонати до рішення компетентного судді або угоди між сторонами.

 

Згодом Окружний суд Амстердама 14 грудня 2016 постановив повернути українській державі експонати виставки «Крим: золото і таємниці Чорного моря».

 

Але 28 березня 2017 року Апеляційний суд Амстердама отримав від представників кримських музеїв апеляцію на рішення суду щодо «скіфського золота».

 

У Києві очікують, що експонати повернуться в Україну після завершення всіх розглядів. Українська влада заявляла, що ці експонати повернуть до Криму лише після деокупації півострова.

 

Як повідомляла "УМ", пані Джапарова також повідомила, що в уряді підготували стратегію деокупації Криму.