Музеї Криму оскаржують повернення скіфського золота Україні

13:24, 17.01.2017
Музеї Криму оскаржують повернення скіфського золота Україні

Артефакти зі скіфської колекції України.

Музеї в окупованому Криму почали процес оскарження рішення окружного суду Амстердама щодо повернення колекції скіфського золота Україні.

 

Про це повідомила перший заступник міністра інформаційної політики України Еміне Джепарова на своїй сторінці у Facebook  у вівторок.

 

«Отже, новина з Амстердаму. Наші захисники отримали звістку від судового приставу щодо наміру кримських музеїв подавати на апеляцію. Процедурно вони (музеї) мають кілька тижнів аби "висловити" всі свої "фе" щодо рішення першого суду», - написала пані Джепарова.

 

За її словами, «це фактично означає початок процесу оскарження рішення окружного суду».

 

Отже артефакти зі скіфської колекції залишатимуться в сховищах музею Алларда Пірсона, процес їхнього повернення до України відкладається на час судового розгляду.

 

«Цікаво, що вигадає захист окупаційної влади на наступному судовому засіданні? Бо вдавати патріотів України представникам музеїв вдруге не комільфо», - іронізує заступник міністра.

 

Нагадаємо, 14 грудня Окружний суд Амстердама вирішив повернути Україні колекцію експонатів кримських музеїв, відому як скіфське золото.

 

Колекція золота була вивезена на виставку «Крим: золото і секрети Чорного моря» в амстердамський музей Алларда Пірсона в лютому 2014 року.

 

У той же час Росія анексувала Крим і воліла, щоб артефакти з виставки повернули саме на півострів. Україна ж наполягала, що стародавні експонати належать саме їй.

 

Після завершення виставки нідерландська сторона, попри надані раніше гарантії, заявила про неможливість повернення кримських експонатів Національному музею історії України, мотивуючи відмову можливими претензіями з боку кримських музеїв.

 

Предметом спору є колекція із 565 музейних предметів, наданих Центральним музеєм Тавриди, Керченським історико-культурним заповідником, Національним заповідником «Херсонес Таврійський» та Бахчисарайським історико-культурним заповідником.