Розслідувачі Bellingcat почали публікувати докази військових злочинів «вагнерівців»

21:54, 17.11.2021
Розслідувачі Bellingcat почали публікувати докази військових злочинів «вагнерівців»

Розслідування Bellingcat ґрунтуються на інтерв'ю, величезній кількості задокументованих доказів тощо. (bellingcat.com)

Журналісти-розслідувачі Bellingcat та The Insider оприлюднили першу частину міжнародного журналістського розслідування про українських розвідників, яким вдалось завербувати бойовиків ПВК Вагнера та отримати прямі докази про їхні військові злочини в Україні.

 

Як інформує Україна молода, матеріали оприлюднено на сторінках Bellingcat та The Insider.

 

Протягом року міжнародна група журналістів проводила розслідування обставин операцій спецслужб під час якої розвідникам, які працювали під виглядом охоронної компанії при «Роснафті», вдалося вивезти з Росії десятки найбільш значних бойовиків ПВК Вагнера, які причетні до військових злочинів в Україні.

 

Розслідування  ґрунтуються на інтерв'ю, величезній кількості задокументованих доказів (включно з аудіо, відео та фотографіями) та перевірці заяв з відкритих джерел.

 

"Ця спецоперація, яка не має аналогів за своєю складністю і масштабом, повинна була завершитися примусовим приземленням літака з кількома десятками бойовиків на території України, проте в останній момент, коли "вагнерівці" вже прямували до мінського аеропорту, операцію було "перенесено" після зустрічі розвідників з політичним керівництвом, що закінчилося арештом найманців силами білоруського КДБ"- розповідають The Insider.

 

Ідея спецоперації виникла у розвідників ще у 2018 році, коли вони дізналися, що бойовики при поверненні до Росії, сиділи без роботи, спивались та впадали у депресію .

 

До вересня 2019 року Головне управління розвідки Міністерства Оборони зібрало  велику кількість даних про найманців, більшість з яких воювали на сході України у період  між 2014 та 2018 роками і брали участь у військових злочинах на території України.

 

Щоб завербувати  російських найманців українські спецслужби створили групу зі співробітників спецслужб та проєкт із назвою "Авеню".

 

Розслідувачі розповідають, що одним з «козирів» спецоперації став колишній офіцер середньої ланки ГРУ, який декількома роками раніше був заарештований та завербований українською розвідкою у "ДНР.

 

Офіцер повернувся до Росії і за проханням українських розвідників почав шукати роботу в Міноборони та успішно знайшов, після чого зміг надавати інформацію, попереджати про ризики та просто став корисним для підтвердження легітимності операції з вербування.

 

У розслідуванні також зазначається, що багато  російських найманців надали інсайдерські дані про вторгнення Росії в Україну в 2014–2015 роках, а також і про те, як російська держава надавала підтримку формально «приватній» військовій компанії Вагнера.

 

За даними журналістів СБУ підтвердила, що більшість бойовиків, які були завербовані Головним упарвлінням розвідки, перебували у списках терористів, яких найбільше розшукує спецслужба.

 

Серед найманців були учасники вирішальних боїв під Іловайськом та Дебальцевим, а також і ті хто збив у червні 2014 року український військово-транспортний літак Іл-76 під Луганськом, та важливі свідки у справі збитого "Боїнга" рейсу MH17.

 

Один із російських бойовиків розповів, що на початку липня 2014 року він супроводжував через російсько-український кордон "Бук" - зенітно-ракетний комплекс, з якого було збито літак.

 

ЯК раніше інформувала УМ, засновник Bellingcat Еліот Гіґґінс розповів у Гаазі, що затримка з оприлюдненням розслідування про «вагнерівців» була пов’язана зі зверненням нових свідків.