Віталій Марків заочно заарештований в Росії

14:19, 11.12.2020
Віталій Марків заочно заарештований в Росії

Віталій Марків продовжив службу у Нацгвардії. (Фото МВС)

Український нацгвардієць Віталій Марків, який нещодавно повернувся додому після кількарічного ув'язнення в Італії, заочно заарештований в Росії. Басманний суд Москви в п'ятницю санкціонував заочний арешт українського військового.

 

Як інформує УМ, про це російському агентству "Интерфакс" повідомила прессекретарка суду Ірина Софінська.

 

Марківу заочно пред'явили звинувачення за частиною 2 статті 105 Кримінального кодексу Росії - вбивство, вчинене групою осіб за попередньою змовою загальнонебезпечним способом з мотивів політичної, ідеологічної, національної ненависті або ворожнечі.

 

Суд задовольнив клопотання слідчого про обрання щодо Марківа запобіжного заходу у вигляді взяття під варту.

 

Кримінальна справа проти Марківа стосується подій 2014 року, коли під мінометним обстрілом в районі села Андріївка під Слов'янськом загинув італійський репортер Андреа Роккеллі і його перекладач, росіянин Андрій Миронов.

 

На російську санкцію вже відреагував очільник МВС України Арсен Аваков. За його словами, путінский режим фактично визнав свою участь у спробі фальсифікації справи Нацгвардійця Віталія Марківа.

 

"А коли не вдалося – розпочинає неприховане власне переслідування! Як то кажуть у Росії: "На воре и шапка горит!" Україна ніколи не залишить свого солдата!", написав Аваков у Твіттері.

 

Як повідомляла УМ, у 2019 році суд в італійському Павія визнав Марківа винним і засудив до 24 років ув'язнення.

 

Українця визнали винним в загибелі італійського фотографа Андреа Роккеллі та російського перекладача Андрія Миронова під Слов'янськом на Донбасі у 2014 році.

 

3 листопада Апеляційний суд Мілана провів заключне засідання у справі нацгвардійця Віталія Марківа. Його повністю виправдали та відпустили на волю.  Віталій Марків вийшов на волю з італійської в’язниці в ніч на середу.

 

4 листопада літак з нацгвардійцем приземлився в Україні. На аеродромі Нацгвардії на Марківа чекали родичі, дружина, друзі та багато журналістів. Також на місці події була поліція та Нацгвардія. На летовище прибув і заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко.

 

Віталій Марків поновився на службі у Національній гвардії України.