Зрив перемир’я: селище Шуми прицільно обстріляли бойовики ОРДО

17:52, 10.09.2020
Зрив перемир’я: селище Шуми прицільно обстріляли бойовики ОРДО

"Борсуки" 503-го ОБМП готові за першим наказом командування розтрощити ворога. (Фото 503-го Окремого батальйону морської піхоти)

Російські окупанти і проросійські бойовики терористичної «ДНР» відкрили прицільний вогонь по позиціях ЗСУ в районі селища Шуми поблизу окупованої Горлівки у четвер о 14.15.

 

Ворожий обстріл розпочався через 15 хвилин після часу, запланованого для спільної інспекції представників України і ОРДО (за участі ОБСЄ), яку було скасовано ледь не в останню годину через непоступливість ворога і нові вимоги окупантів.

 

Відмова офіційного Києва від спільної інспекції з ворогом позицій ЗСУ в районі Шумів викликала лють терористів, які відповіли на це відкриттям вогню.

 

Як повідомляє «Україна молода», про це інформує штаб операції Об'єднаних сил.

 

За даними штабу, обстріл вівся зі стрілецькоої зброї, він був прицільним та спрямованим на ділянку, де мала пройти зустріч представників СЦКК та ОБСЄ.

 

Зазначається, що українська розвідка попередила про такі дії збройних формувань Росії, тому "швидко вдалося убезпечити не тільки військовослужбовців Об’єднаних сил, а й представників СЦКК та ОБСЄ".

 

"Такі дії противника засвідчують, що ворог свідомо та цілеспрямовано йде не тільки на порушення домовленостей, а й відкрито провокує українську сторону. Натомість Україна вкотре демонструє своє щире прагнення до встановлення миру, але ворог навмисно зриває будь-які спроби", - наголосили у штабі ООС.

 

Пізніше у штабі ООС повідомили, що ворог також здійснив постріли зі стрілецької зброї в бік позицій Об’єднаних сил в районі Золотого та Золотого-5, застосувавши трасуючі кулі для підпалу трави.

 

Чи дозволили захисникам України відкрити вогонь у відповідь не повідомляється.

 

Водночас, 503-й окремий батальйон морської піхоти, який боронить позиції в селищі Шуми також підтвердив ворожий обстріл і додає, що окрім обстрілу ворог «підняв у небо та направив на наші позиції два безпілотних літальних апарати». Усі ці факти зафіксовані та передані штабу ООС та наглядачам.

 

«Борсуки продовжують непохитно стояти на своїх позиціях та захищати український народ від окупанта», - наголошують морпіхи 503-го ОБМП.

 

                                                                                 Вадим Сухаревський. 

 

Перед тим командир 503-го ОБМП Вадим Сухаревський звернувся до братів по зброї і української громади: «Ми, Борсуки неодноразово ділом демонстрували власну міць та холодний розум, і в нинішній ситуації не зраджуємо цим традиціям. Станом на зараз, усвідомлюючи оперативну ситуацію, ми повністю готові до будь-яких дій зі сторони агресора, що і вимагається від армійського підрозділу. За рішенням командування Об'єднаних Сил ми за першого наказу готові вступити в бій із ворогом та розтрощити його!».

 

Як повідомляла «УМ», російські окупанти висунули нові вимоги щодо проведення спільної інспекції позицій ЗСУ під селищем Шуми поблизу окупованої Горлівки, яка була запланована у четвер о 14.00. Представники ОРДО також відмовилися надати можливість для спільної інспекції своїх позицій. Через це спільна інспекція позицій ЗСУ за участі ОБСЄ була тимчасово скасована.

 

Напередодні представники української делегації у Тристоронній контактній групі домовилися проінспектувати разом з бойовиками «ДНР»  ділянку позицій Збройних сил України в районі селища Шуми біля окупованої Горлівки.

 

Саме цю ділянку фронту ватажки терористичної «ДНР» вже кілька разів погрожували знищити вогнем, але кілька разів скасовували запланований обстріл.

 

Морські піхотинці 503-го ОБМП, які утримують позиції поблизу окупованої Горлівки, неодноразово відверто кепкували з погроз ватажка бойовиків терористичної «ДНР» Дениса Пушиліна обстріляти Шуми і кажуть на його адресу: «Сєпаратюга, ми чекаємо».