Кравчук домовився із ОРДО про спільну інспекцію позицій ЗСУ в селищі Шуми

21:02, 09.09.2020
Кравчук домовився із ОРДО про спільну інспекцію позицій ЗСУ в селищі Шуми

Київ вирішив пустити представників ОРДО на позиції ЗСУ в селищі Шуми.

Представники української делегації у Тристоронній контактній групі домовилися проінспектувати разом з бойовиками «ДНР» (або представниками Росії) ділянку позицій Збройних сил України в районі селища Шуми біля окупованої Горлівки.

 

Саме цю ділянку фронту ватажки терористичної «ДНР» вже кілька разів погрожували знищити вогнем, але кілька разів скасовували запланований обстріл. Спільну інспекцію заплановано у четвер о 14.00.

 

Як інформує «Україна молода», про домовленості з ворогом повідомляє прес-служба Офісу президента Володимира Зеленського у середу ввечері.

 

Цю інформацію підтвердило і так зване «МЗС «ДНР».

 

«Учасники консультацій домовилися про спільне інспектування в районі населеного пункту Шуми за участю представника координатора від ОБСЄ», — повідомляють на Банковій.

 

Тоді як самопроголошене «МЗС «ДНР» уточнює, що спільне інспектування відбудеться 10 вересня о 14:00, в ньому візьмуть участь представники «республіки» та представники України з СЦКК.

 

Зазначимо, що офіційно бойовики до ТКГ не входять, але до неї входять представники Росії. У повідомленні Офісу президента не уточнюється, хто саме проводитиме інспектування.

 

«Українська сторона забезпечить питання логістики та гарантії безпеки всім учасникам інспекції», — додали в Офісі Зеленського.

 

І наголошують, що спостерігачі ОБСЄ знову підтвердили те, що українські військові на вказаній ділянці жодних нових позицій не облаштовували.

 

«Це факт, викладений у нашому звіті від 5 вересня цього року», – підкреслив голова СММ ОБСЄ в Україні Яшар Халіт Чевік.

 

Голова української делегації в ТКГ Леонід Кравчук зазначив, що ці переговори дають надію, що перемир'я буде продовжуватися.

 

«Сьогоднішній день дає нам надію, що режим припинення вогню буде виконуватися й надалі усіма сторонами. З цією метою українська сторона буде задіювати будь-які механізми як у рамках ТКГ, так і в рамках Нормандського формату, які дозволять зберегти життя українських військовослужбовців та мирного населення. Ми залишаємося повністю відданими мирному процесу та виконанню досягнутих домовленостей», — сказав Леонід Макарович

 

Пізніше, Кравчук підтвердив у коментарі ТСН, що саме представники ОРДО, а не Росії, будуть інспектувати позиції ЗСУ під Горлівкою. На питання ведучої, чи не означає це легелізацію терористів у Мінському процесі, голова української делегації у ТКГ коротко відповів "ні". 

 

Як повідомляла «УМ», внаслідок домовленостей в рамках ТКГ у середу, російські окупанти в чергове нібито «перенесли» обстріл позицій ЗСУ в районі селища Шуми.

 

Морські піхотинці 503-го ОБМП, які утримують позиції поблизу окупованої Горлівки, відверто кепкували з погроз ватажка бойовиків терористичної «ДНР» Дениса Пушиліна обстріляти Шуми і кажуть на його адресу: «Сєпаратюга, ми чекаємо».

 

Тоді як президента Зеленського занепокоїла заява ватажка бойовиків ОРДО Дениса Пушиліна.

 

Командувач Об'єднаних сил генерал-лейтенант Володимир Кравченко попереджав, що Збройні сили України дадуть адекватну відповідь "всіма наявними силами та засобами" на можливий обстріл українських позицій в селищі Шуми.