«Правосуддя» в ОРДЛО: закриті суди та катування затриманих

09:40, 03.09.2020
«Правосуддя» в ОРДЛО: закриті суди та катування затриманих

Затримані не мають доступу до захисника

В ООН занепокоєні тим, що більшість судових рішень в окупованому Донбасі та Криму проходять в закритому режимі. Окрім цього, людей можуть затримати просто на вулиці та катувати в СІЗО, поки ті не підпишуть потрібні окупантам зізнання.

 

Відкритими є тільки два так званих засідання – перше підготовче й останнє, на якому оголошується "вирок", розповів спеціаліст Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Михайло Сорочишин.

 

За словами Сорочишина, ні родичі, ні будь-які організації не мають доступу до процесів.

 

Людей можуть затримати просто на вулиці

 

В ООН стурбовані й тим, що в ОРДЛО діє "практика адміністративного затримання".

 

"Як цікаво визначає "законодавство" так званих республік, це затримання здійснюють з метою перевірки можливості участі або причетності особи до тяжких злочинів, в тому числі злочинів проти так званої національної безпеки самопроголошеної "республіки"", - наголосив Сорочишин.

 

Людей, яких затримують, тримають без зв'язку із зовнішнім світом. Родичам не повідомляють про те, що їх рідних затримали. Під час "адміністративного затримання", зазвичай, здійснюють кримінальне переслідування, що порушує міжнародне право.

 

За словами спеціаліста місії ООН, затриманих катують. Їм та родичам погрожують з метою отримання зізнань, які документують вже після офіційного початку досудового засідання на території. Таким чином зізнання оформлюють як протоколи доповіді.

 

Крім цього, затримані не мають доступу до захисника. Вони не можуть бачити матеріали "справ" і готувати свій захист.

 

Як повідомляла УМ, на окупованих територіях Донбасу проросійські бойовики запровадили смертну кару. Наразі відомо про 2 випадки, коли людям винесли такий вирок.