Глава УГКЦ Святослав Шевчук закликав не дарувати подарунків на його 50-річчя, відео

11:13, 05.05.2020
Глава УГКЦ Святослав Шевчук закликав не дарувати подарунків на його 50-річчя, відео

У дитинстві Святослав захоплювався розведенням голубів та фотографією.

Сьогодні патріарх Української Греко-Католицької церкви Святослав (Шевчук) святкує свій 50-річний ювілей. Напередодні свого дня народження в інтерв’ю “Живому телебаченню” блаженнійший Святослав заявивши, що не хоче, щоб йому дарували подарунки на день народження.

 

“Я дуже хочу попросити усіх не дарувати мені ніяких подарунків. Усе те, що ви хотіли б подарувати мені, складіть, будь ласка, як пожертву на фонд боротьби з наслідками коронавірусу, який заснувала наша Церква, – зазначає Предстоятель УГКЦ і додає: – це для мене буде, справді, найбільшим подарунком”.

 

Святослав Шевчук народився 5 травня 1970 року у Стрию на Львівщині. У період підпільної діяльності Церкви греко-католицькі священники служили Службу Божу в домі майбутнього очільника УГКЦ.

 

Мама Святослава Шевчука була вчителькою музики, він також відвідував музичну школу. Займався у класі скрипки, а його викладачкою була рідна сестра мами.

 

Блаженніший зізнається, що сьогодні рідко вдається брати до рук інструмент. Грає, коли ніхто не чує, а улюбленим композитором Святослава Шевчука є Антоніо Вівальді.

 

Після закінчення восьмого класу Святослав Шевчук вступив до Бориславського медичного училища.

 

«Довкола училища, його викладацького колективу зібралась дуже цікава група справжньої галицької інтелігенції. В Бориславі не було в училищі гуртожитку, треба було жити на квартирі у людей. І мені так пощастило, що я першу частину свого навчання мешкав у польських родинах. І то таких, що в хаті польською розмовляли, виписували всі газети з Польщі. В них навчився польською і читати, і розмовляти. Медицина мені дуже подобалася», — ​розповідав Блаженніший в одному з інтерв’ю.

 

1983–1989 роках Святослав Шевчук відвідував курси у підпільній греко-католицькій духовній семінарії. Відбув військову строкову службу в Радянській армії. Як випускник медичного училища, відслужив два роки строкової служби фельдшером в окремому батальйоні аеродромного забезпечення Луганського вищого військового авіаційного училища.

 

У 1991-1992 роках навчався в Центрі філософсько-богословських студій «Дон Боско» у м. Буенос-Айресі (Аргентина), а у 1992–1994 роках — у Львівській духовній семінарії Святого Духа.

 

До рішення стати священиком його спонукала висока релігійність його батьків та близьких родичів, усього галицького суспільства, однак вирішальним він вважає знайомство з отцем Михайлом Косило. Піддияконське поставлення отримав з рук владики Юліана Вороновського. Дияконські свячення отримав 21 травня 1994 року із рук владики Филимона Курчаби, а Таїнство Священства — 26 червня 1994 року із рук Блаженнішого Мирослава Івана кардинала Любачівського.

 

У 1994–1999 роках навчався в Папському університеті св. Томи Аквінського (Рим, Італія), де здобув докторат з відзнакою Summa cum laude в галузі богословської антропології та основ моральної богослов’ї візантійської богословської традиції. Під час навчання в Римі надавав душпастирську опіку українцям греко-католикам в Афінах.

Як зазначає Блаженніший Святослав Шевчук, після захисту у Римі докторату він через Східну Конгрегацію домігся загальної аудієнції у Папи Римського Йона Павла II, на якій попросив у Святійшого Отця благословення на свою місію в Україні.

 

У 1999–2000 роках — префект Львівської духовної семінарії Святого Духа. У 2000–2007 роках — віце-ректор Львівської духовної семінарії Святого Духа. З 2001 року — віце-декан богословського факультету Львівської богословської академії (відтак Українського католицького університету). У 2002–2005 — Голова секретаріату та особистий секретар Блаженнішого Любомира Гузара, керівник Патріаршої курії у Львові. З червня 2007 — ректор Львівської духовної семінарії Святого Духа.

 

14 січня 2009 року Папа Римський Бенедикт XVI призначив Святослава Шевчука єпископом-помічником єпархії Покрова Пресвятої Богородиці в Буенос-Айресі (Аргентина). Новому єпископу уділено титулярний престол Castra Galbae. Архієрейська хіротонія відбулася 7 квітня 2009 року в соборі Святого Юра у Львові. Головним святителем, у присутності Блаженнішого Любомира Гузара, був Високопреосвященний Владика Ігор Возьняк, Архієпископ Львівський, а співсвятителями — Владика Михаїл Микицей, правлячий єпископ єпархії Покрови Пресвятої Богородиці в Буенос-Айресі, та Владика Юліан Вороновський, єпископ Самбірсько-Дрогобицький.

 

10 квітня 2010 року призначений апостольським адміністратором єпархії Покрови Пресвятої Богородиці у Буенос-Айресі, яка стала вакантною після зречення з уряду попереднього єпархіального єпископа Михаїла Микицея.

 

Упродовж свого єпископату владика Святослав Шевчук продовжував викладати. Коли приїжджав в Україну на Синоди, то читав лекції в Українському католицькому університеті та Львівській духовній семінарії. Мав напрацювання щодо читання циклу лекцій з богословської антропології в Аргентині.

 

23 березня 2011 року на Виборчому Синоді Єпископів УГКЦ обраний Главою УГКЦ, при цьому участь в Синоді приймали 40 єпископів з усього світу. 25 березня цей вибір благословив Папа Римський Венедикт XVI. Уведений на престол 27 березня 2011 року в Києві, у Патріаршому соборі Воскресіння Христового. На цю подію прибуло понад 20 тисяч вірян з усього світу.

 

Однією з найпомітніших делегацій стала аргентинська, яка приїхала до «свого архієпископа». Святослав Шевчук вільно володіє англійською, німецькою, італійською, іспанською, польською, російською, латиною, грецькою та старослов’янською мовами. 

 

Як повідомляла "УМ", УГКЦ віддала медикам для проживання Духовну семинарію в Івано-Франківську. 

 

Цікаві факти:

 

У дитинстві Святослав захоплювався розведенням голубів та фотографією. Колекціонує вина. Має кілька сотень пляшок цього напою. «Як їжджу по світу, привожу по дві пляшки. Одну в колекцію, другу — ​попробувати при нагоді». Але сп’янілим був лише один раз у житті.

 

Під час практики в медучилищі на одній зі змін довелося прийняти 10 пологів поспіль. Тоді від кави і шампанського «на дні» «трохи закрутилася голова».

 

Владика Святослав рукоположив у священики свого молодшого брата Всеволода.

 

Має 6 похресників, але через брак часу майже з ними не бачиться, через що картає себе.

 

Дід Блаженнішого Святослава був лісничим у митрополита Шептицького.

 

Улюблений напій — ​жербамате. За дією схожий на каву, навчився його пити в аргентинських українців.

 

Кави не вживає.

 

Вимагає якісного церковного співу.



Святослав Шевчук народився в музичній сім’ї – його мама була вчителькою в музичній школі. Улюблений композитор Святослава Шевчука – Антоніо Вівальді.