Свято сонця цілий тиждень: Колодій заохочує готувати млинці

13.03.2024
Свято сонця цілий тиждень: Колодій заохочує готувати млинці

Жінки громадської організації «Волонтери Закарпаття» вміють готувати млинці подяки для захисників. (Архівне фото з сайту zakarpattya.net.ua.)

Розпочалася Масниця, або, як її ще називають у народі, Колодій, Сиропуст, Масляна, Сирний тиждень. Це наше «смачне» свято, яке щороку триває цілий тиждень.
 
Масниця не має фіксованої дати, а починається за 56 днів до Великодня і відзначається, за народним календарем, протягом тижня напередодні Великого посту.
 
Оскільки Великдень цього року припадає на 5 травня, то Масниця розпочалася 11 березня і триватиме до 17-го.
 
Минулого року й нинішнього проводиться у ці дні акція «Млинці подяки». Волонтери і виробники зготували у 2023-му для захисників 100 тис. 392 млинці. Нині процес триває.
 
Млинцевий тиждень відрізняється від інших дат тим, що в ці дні віруючі люди не їли м’яса та сала, а готували млинці та смакували їх зі сметаною, варенням, згущеним молоком.
 
А ще смажили налисники та варили вареники з сиром й іншими апетитними начинками.
 
Традиційно цього тижня в понеділок наші пращури запрошували до себе близьких друзів, родичів. Господині з самого ранку готували млинці, і за великим столом збиралася вся родина, аби ними посмакувати.
 
Також цю страву ставили на тарілках біля будинку — залишали символічне пригощення для всіх покійних родичів.
 
Першого дня тижня українці робили опудало і ставили його у центрі села чи міста. Воно тішило місцевих до самої неділі.
 
У вівторок робили оглядини. Батьки дівчат та хлопців ходили в гості одне до одного, а хлопці шукали своїх майбутніх дружин на гуляннях та святкуванні Масниці. Мали встигнути зробити оглядини до великого посту.
 
Середа була особливим днем, адже, за традицією, до оселі дівчини приходив майбутній чоловік. Теща мала приготувати багатий стіл і напекти млинців зятю.
 
При цьому на вечерю збиралася вся родина. Зять мав допомагати тещі, робити їй компліменти та налагоджувати з нею стосунки.
 
Четвер — один із найулюбленіших днів, адже було заборонено працювати. Саме у четвер люди починали масові гуляння, припиняли сімейні застілля та веселилися на повну.
 
Хлопці та дівчата виходили на головні вулиці сіл та міст і грали у різні ігри, танцювали, музикували, каталися на санях (зими раніше були суворими, а сніг міг зійти і в другій половині березня), влаштовували різні силові змагання.
 
У п’ятницю вже було весело тещі. Вона збирала подруг, рідних, знайомих і йшла у гості до майбутнього зятя, який разом із майбутньою обраницею мав накрити стіл.
 
Ще одна з традицій була така. У суботу майбутня дружина мусила покликати в гості всіх сестер коханого. Зранку вона готувала багато різної їжі. Крім млинців, до вечері подавали вареники, пампушки, рибу та багато іншого.
 
Також дівчина мала вручити подарунки, щоб задобрити сестер майбутнього чоловіка. Дівчата ворожили на нареченого та танцювали.
 
У неділю, яку ще називають Прощеною, з самого ранку люди йшли до церкви та молилися за живих. Також згадували тих, хто їх покинув. Після ранкової молитви господині готували багато їжі перед постом.
 
А ще у Прощену неділю дорослі та діти просили одне в одного прощення за всі образи та гріхи. Ця традиція в нас збереглася й досі. Після цього сім’ями проводжали Колодія, виходили на площі та спалювали опудало.
 
Загалом українська Масниця — це не лише проводи зими та зустріч сонця, а й заклик до загального примирення, злагоди та всепрощення. В неділю, останній день цього незвичайного тижня, проводили заручини та одружувалися.
 

Рецепт млинців від Євгена Клопотенка

Рецепт млинців дуже простий, але — як у будь-якій справі — потрібна вправність. З цими порадами та вивіреними пропорціями вони у вас вийдуть тонкими та в міру солодкими. Їм пасуватимуть будь-які начинки. 
 
Потрібні такі інгредієнти: 2 яйця; 2 ст. л. цукру; 1/3 ч. л. солі; 2 ст. л. соняшникової олії (+2 ст. л. для смаження млинців); 340 мл молока; 130 г борошна; 50 г вершкового масла (для змащування млинців).
І кілька простих порад допоможуть вам приготувати смачні млинці.
 
Всі компоненти для тіста можуть бути як із холодильника, так і нагріті до кімнатної температури. Різниці немає.
Чим жирнішим буде молоко, тим насиченішим буде смак.
 
Щоб ваше млинцеве тісто вийшло однорідним та без грудочок, додавайте борошно порціями та постійно вимішуйте його.
 
Цукор використовуйте до свого смаку. Але не забувайте: чим його більше, тим більш засмажені млинці отримаєте.
 
Обов’язково залиште готове тісто «відпочити» на 10 хвилин, щоб розійшлася клітковина. Інакше ваші млинці можуть рватися в процесі смаження.
 
Оберіть пательню з антипригарним покриттям. Її потрібно лише трішки змастити олією. Або за бажанням робіть так, як готували наші пращури, — змащували шматком сала. Не переживайте, на смакові це не позначиться.
 
Поливайте млинці медом чи варенням, намащуйте арахісову пасту. Або можете загортати шматочки слабосолоної червоної риби, смажені гриби або курку. Словом, ви можете експериментувати, маючи цілу гору ідеально посмажених млинців.