Харківська трагедія: Зайцева і Дронов сплатять родичам загиблих 8 млн гривень

18:45, 03.04.2020
Харківська трагедія: Зайцева і Дронов сплатять родичам загиблих 8 млн гривень

Захисники Зайцевої переконані у тому, що у момент проїзду перехрестя вона діяла в рамках правил дорожнього руху, тому Дронов мусив її пропустити.

Верховний Суд розглянув касаційну скаргу Олени Зайцевої та Геннадія Дронова і залишив попередній вирок без змін. Винуватці резонансного ДТП, яке забрало життя шістьох пішоходів, проведуть за гратами 10 років.

 

Сьогодні Верховний Суд розглянув вирок Київського районного суду Харкова та ухвалу Харківського апеляційного суду й залишив попередній вирок без змін.

 

Крім цього, фігуранти справи змушені будуть сплатити родичам загиблих 8 мільйонів гривень. Через карантин розгляд скарги проходив у досить незвичній формі. До столичної зали засідань прибули судді, адвокат Дронова та прокурор.

 

У свою чергу Геннадій Дронов вийшов на відеозв'язок з Крюківської колонії, де наразі відбуває покарання, а родичі потерпілих стежили за процесом із приміщення Київського районного суду Харкова.

 

Олена Зайцева та її адвокат Юлія Плєтньова участі у перегляді справи не брали. Засідання транслювалося на YouTub – каналі «Судова влада України».

 

Причиною касаційної скарги став той факт, що засуджені не визнають повноту своєї вини. На думку сторони захисту Дронова, суд не провів повноцінного розслідування, не визначив ступінь участі кожного учасника аварії і не прийняв до уваги швидкість автомобіля Зайцевої. Саме тому адвокат попросив відмінити вирок, повернути справу до суду першої інстанції й заново розпочати слідство.

 

Водночас захисники Зайцевої переконані у тому, що у момент проїзду перехрестя вона діяла в рамках правил дорожнього руху, тому Дронов мусив її пропустити.

 

Тобто, визнавши факт порушення Оленою швидкості, вони не згодні з тим, що саме ця обставина стала причиною ДТП. Адвокати також вважають, що суд не врахував вік і слабке здоров’я Зайцевої, тому попросили справу проти неї закрити взагалі.

 

Втім, Верховний Суд попередній вирок залишив без змін. Обидва винуватці аварії проведуть за гратами ще 8 років, оскільки по два роки вони провели в СІЗО.

 

Як повідомляла «УМ», суд визнав Дронова та Зайцеву винними у скоєнні аварії в Харкові на вулиці Сумській 18 жовтня 2017 року, в якій загинули 6 пішоходів. Зайцева та Дронов засуджені до 10 років тюрми


Аварія в Харкові сталася 18 жовтня 2017 року. Автомобіль Lexus, за кермом яког осиділа 21-річна студентка Олена Зайцева, рухався від площі Конституції до центру, а Volkswagen Touareg піднімався Бурсацьким узвозом. О 20:53 Lexus Зайцевої виїхав на перехрестя на шаленій швидкості на "червоне", де в нього врізався Volkswagen. Від удару Lexus відкинуло на тротуар, де стояли пішохди. П'ятеро перехожих загинули на місці. Ще одна поранена за кілька днів помера у лікарні.