Авіакатастрофа МАУ: Україна й Іран погодили подальші дії щодо розслідування

12:41, 23.03.2020
Авіакатастрофа МАУ: Україна й Іран погодили подальші дії щодо розслідування

Літак Міжнародних авіаліній України рейсу PS 752 був збитий 8 січня після вильоту з тегеранського аеропорту ім. Імама Хомейні.

Заступник міністра закордонних справ Єгор Божок погодив з послом Ірану в Україні Манучехром Мораді подальший алгоритм взаємодії з метою встановлення причин катастрофи літака рейсу PS 752 та притягнення винних до відповідальності.
 

Про це повідомила пресслужба МЗС, за результатами зустрічі українського та іранського дипломатів.

 

«Під час зустрічі обговорено питання, пов’язані з проведенням розслідування у справі збиття українського літака рейсу PS 752, зокрема, підтверджено необхідність здійснення невідкладного розшифрування чорних скриньок, а також узгоджено подальший алгоритм взаємодії з метою встановлення причин трагедії та притягнення винних до відповідальності», - йдеться у повідомленні.

 

Зазначається, що сторони також обговорили окремі питання співробітництва в умовах пандемії Covid-19. Зокрема, було домовлено опрацювати спільні заходи з метою повернення додому українських та іранських громадян, які наразі перебувають на території обох держав.


Як повідомляла УМ, літак Міжнародних авіаліній України рейсу PS 752 був збитий 8 січня після вильоту з тегеранського аеропорту ім. Імама Хомейні. На його борту перебувало 176 осіб, всі вони загинули. Серед них 11 українців - двоє пасажирів та дев'ятеро членів екіпажу. Пасажирами авіалайнера також були громадяни Ірану, Канади, Швеції, Афганістану та Великої Британії.

 

Після оприлюднення в українських ЗМІ частини переговорів диспетчера з Ірану, у Тегерані заявили, що публікація запису цієї розмови вплине на відносини з Києвом, і додали, що такі дії "говорять про те, що більше ми їм ніяких матеріалів передавати не будемо".

 

Нагадаємо, раніше представник влади Ірану заявив, що розслідування авіакатастрофи літака МАУ може зайняти від одного до двох років. Також повідомлялося, що Тегеран має намір самостійно отримати дані самописців, що може зайняти до двох місяців.

 

Україна просить Іран передати їй «чорні скриньки» літака МАУ.

 

Іран відмовився від планів відправити «чорні скриньки» Україні