У Києві протестують проти ринку землі: перекрили вулицю

12:22, 14.01.2020
У Києві протестують проти ринку землі: перекрили вулицю

Аграрії, які виступають проти земельної реформи, перекрили частину вулиці Грушевського біля стадіону "Динамо" у Києві.

 

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

 

Вулицю перекрили близько 30 мітингувальників, утворився затор.

 

В руках активісти тримають прапори Аграрного союзу України, Асоціації фермерів та приватних землевласників України.

 

Періодично мітингувальники пропускають автомобілі, коли їх стає багато на дорозі.

 

На місці присутні близько 15 правоохоронців. Ситуація наразі спокійна, іноді водії сигналять, аби їм дали можливість проїхати.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Раді через українську землю побилися депутати

 

Додамо, що на минулих засіданнях комітету вже було розглянуто близько 300 поправок до законопроекту.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський запропонував продавати в одні руки до 10 гектарів землі

 

Раніше народні депутати України, при заблокованій трибуні й крики “Ганьба!”, ухвалили в першому читанні законопроект 2178-10 щодо запровадження ринку землі.

 

Як повідомляла УМ, відповідно до останніх соціологічних опитувань групи «Рейтинг», 73% українців не підтримують запровадження ринку землі.  У вересні опитування про ставлення до ринку землі проводив фонд «Демократичні ініціативи». Відповідно до результатів цього опитування, 56% громадян підтримували право українців на продаж землі, а 28% були проти цього.

 

Зеленський запевнив аграріїв, що після земельної реформи купувати й продавати землі сільськогосподарського призначення зможуть тільки українські громадяни та вітчизняні компанії.

 

20 грудня 2018 року Верховна рада схвалила продовження мораторію на продаж земель сільгосппризначення до 1 січня 2020 року. Законопроект №9355-5 підтримав 231 народний депутат.

 

Зеленський розпорядився, щоб уряд підготував, а парламент ухвалив до 1 грудня законопроект про ринок земель сільськогосподарського призначення та скасував мораторій на продаж землі.

 

Раніше Зеленський обіцяв, що в поточному році в країні буде проведено земельну реформу, а в 2020 - запрацює ринок землі. Водночас повідомлялося, що у Зеленського планують продовжити мораторій на продаж сільгоспземлі до липня-2020.