Зеленський запропонував продавати в одні руки до 10 гектарів землі

12:44, 18.12.2019
Зеленський запропонував продавати в одні руки до 10 гектарів землі

Президент України Володимир Зеленський пропонує аграрному комітету зменшити обсяг продажу землі до 10 гектарів.

 

Про це Зеленський заявив під час зустрічі з аграріями Київщини.

 

"З самого початку внесли 200 тисяч гектарів. Це багато, згоден. До комітету дійшла цифра 20 тисяч. Теж багато? Добре, до 10 тисяч нормально? То давайте від одного до 10 тисяч розглядати на комітеті, а 20 приберемо", - пообіцяв Зеленський.

 

Нагадаємо, народні депутати України, при заблокованій трибуні й крики “Ганьба!”, ухвалили в першому читанні законопроект 2178-10 щодо запровадження ринку землі.

 

Одним із проблемних питань є дозвіл іноземцям купувати землю. Президент Володимир Зеленський відзначив, що його вирішуватимуть на референдумі українці. У СН вказали, що референдуму щодо ринку землі варто очікувати в січні-лютому 2020 року.

 

Також дискусійним є питання концентрації землі в одні руки. Так, до першого читання пропонувалася концентрація землі в одні руки у 200 тисяч гектарів. Згодом голова ВР Дмитро Разумков заявив, що у Верховній Раді під час підготовки законопроекту щодо продажу землі сільськогосподарського призначення до другого читання нардепи планують внести правку щодо зменшення концентрації землі в одні руки - попередньо до 50 тис. гектарів. Утім обговорюється межа і у 10-20 тис. гектарів.

 

Загалом до комітету ВР з питань аграрної та земельної політики надійшло 4500 поправок до законопроекту щодо запровадження ринку землі сільськогосподарського призначення.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Навiщо вам гречка? Як під Верховною Радою вимагали захистити землю і чого вимагали

 

Як повідомляла УМ, Відповідно до останніх соціологічних опитувань групи «Рейтинг», 73% українців не підтримують запровадження ринку землі. У вересні опитування про ставлення до ринку землі проводив фонд «Демократичні ініціативи». Відповідно до результатів цього опитування, 56% громадян підтримували право українців на продаж землі, а 28% були проти цього.

 

Зеленський запевнив аграріїв, що після земельної реформи купувати й продавати землі сільськогосподарського призначення зможуть тільки українські громадяни та вітчизняні компанії.

 

20 грудня 2018 року Верховна рада схвалила продовження мораторію на продаж земель сільгосппризначення до 1 січня 2020 року. Законопроект №9355-5 підтримав 231 народний депутат.

 

Зеленський розпорядився, щоб уряд підготував, а парламент ухвалив до 1 грудня законопроект про ринок земель сільськогосподарського призначення та скасував мораторій на продаж землі.

 

Раніше Зеленський обіцяв, що в поточному році в країні буде проведено земельну реформу, а в 2020 - запрацює ринок землі. Водночас повідомлялося, що у Зеленського планують продовжити мораторій на продаж сільгоспземлі до липня-2020.